PUT OD KUVANE BUKOVINE DO RAZBOJA - Ćuprija.net
34836
post-template-default,single,single-post,postid-34836,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

PUT OD KUVANE BUKOVINE DO RAZBOJA

PUT OD KUVANE BUKOVINE DO RAZBOJA

Čitaj mi
ČITAJ MI!

Tkački razboj se smatra najjednostavnijom spravom koja je ikada konstruisana, a istovremeno jednom od najbitnijih sprava u istoriji. Na principu na kojem radi stari ručni razboj, rade i velike fabričke tkačke mašine, koja proizvode hiljade metara materijala.

Nekada je svaka kuća u Srbiji imala razboj, tako da se nije postavljalo pitanje hoće li za natlije koje su se bavile izradom razboja prestati da imaju posla. Na razboju se tkala većina pokućstva, kada su tkanine u pitanju, a gotovo da nije bilo žene ili devojke koja nije znala tkati. Tekstilna industrija daleko je napredovala, kada govorimo o mašinskoj proizvodnji tkanina, ali i dalje, ručni rad koji tkalje proizvedu na razboju ne može se meriti ni sa čim.

U Pomoravlju postoji nekoliko žena koje se i dalje aktivno bave tkanjem, a svoja mala umetnička dela izrađuju na drvenim razbojima koje je izradio Miodrag Stanisavljević Mija, dugogodišnji metalski radnik iz sela Rakitova kod Jagodine. Svoj životni vek proveo je u metalkim kompanijama u Jagodini, i bio jedan od najboljih majstora u preduzeću Elmos, gde je radio skoro 20 godina. Ostatak radnog veka, sve do zaslužene penzije proveo je u preduzeću Metalka iz Majura, gde je nesebično delio svoje znanje, osposobljavajući nove generacije metalskih radnika. I kako to obično biva, penzionerske dane valja prekratiti na najbolji način,a kada imate znanje i umešnost, lako će te se latiti nekog majstorluke.

-Moja žena se već decenijama bavi tkanjem. Kada smo kupili prvi razboj, zainteresovao sam se za tu spravu i počeo da proučavam na koji način se ona izrađuje. Kako sam godinama radio sa metalom, obrada drveta učinila mi se lakšom i tako sam u svojoj radionici počeo da se bavim izradom različitih predmeta od drveta. Bilo je samo pitanje dana, kada ću se odvažiti i početi sa izradom razboja, kaže Mija.

Razboj se sastoji iz više delova i to: osnovno vratilo, robno vratilo, niti ili kotlaci, listovi, brdo, pedala kod podnog razboja ili ručice kod stonog razboja i čunak. Razlikuju se prema konstrukciji – stoni i podni, prema tehnici rada – kontrabalans i kontramarš i prema složenosti rada koje na njemu može da se realizuje – sa dve nite, sa četiri nite i sa više nita. U pomoćnu opremu spadaju snovalo, motavilo, češalj, brdo, čunak, kukica, nož-kukica, rastegljivač.

-Razboj ima oko 150 do 170 elemenata. Svaka od njih, mora se ručno napraviti i spojit po utvrđenoj meri. Metalni delovi se kupuju, kao i metalno brdo za razboj. Veoma je važan materijal od kog se razboj pravi, odnosno kvalitet drveta. Hrastovina je dosta lisnata, a najbolje drvo za izradu razboja je suva bukovina, koja se potom kuva i kasnije obrađuje.

Na pitanje šta je najteže napraviti na razboju, Miodrag kaže da je to zasigurno vratilo šestougaonog oblik, čija obrada traje najduže. Kaže da neki od majstora koji se bave izradom razboja, vratilo obrađuju mašinski, ali da on i dalje to radi ručno.

-Kada se svi elementi spoje, na drvenu konstrukciju razboja nanosi se samo osnovni lak, što garantuje njegovu dugotrajnost. Današnji razboji su dosta modifikovani u odnosu na starinske razboje, koji su bili daleko glomazniji i teži. Današnji razboji praktičniji su i mnogo lakši, tako da mogu da stoje u bilo kom prostoru i ne zauzimaju previše mesta. Jedan kvalitetan razboj, može da ima radni vek i do 20 godina, bez većih popravki, kaže Mija.

Za izradu jednog razboja, potrebno mu je mesec dana i do sada je u svojoj radionici napravio oko 10 razboja, pretežno po porudžbini. Kako njegova supruga ima sertifikat za obuku tkalja, ko kupi razboj od njenog muža Mije, pored prateće opreme i materijala za početak posla, dobiće i besplatnu obuku za rad na razboju.