VREDNE STOLARSKE RUKE - Ćuprija.net
34649
post-template-default,single,single-post,postid-34649,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

VREDNE STOLARSKE RUKE

VREDNE STOLARSKE RUKE

Čitaj mi

Zahvaljujući obradi drveta, kao jednom od najstarijih zanata i bogatstvu sirovina iz prirode Ćuprija je oduvek bila poznata po vrhunskim drvodeljama. Iz ovog zanata, kojim se pretežno bavilo seosko stanovništvo, razvila su se dva svojevremeno veoma tražena profesionalna zanata za obradu drveta: kačarsko-pinterski i stolarski.

Svoj procvat stolarski zanat doživljava tokom 19. veka, a jedna od prvih porodičnih radionica u Ćupriji, bila je stolarska radionica Ljubisavljevića. Danas, porodični zanat nastavlje četvrta generacija Ljubisavljevića a glavni majstor u firmi “Stil maks” je unuk, Aleksandar Ljubisavljević.

“Porodično svi smo zanatlije, tako da je sasvim logično bilo da ću vremenom i ja nastaviti porodičnu tradiciju stolara. Mislim da me je ovom zanatu najviše privuklo to što sopstvenim rukama i svojom kreativnošću, od drveta ili drugog prločastog materijala, možeš da napraviš sve što zamisliš, kaže Aleksandar LJubisavljević, koji se u svojoj firmi i vodi tom krilaticom: “Sve što vi zamisilite, mi možemo da napravimo!”

Stolarskim i strugarskim zanatom, počeo je da se bavi njegov deda, koji je u svojoj radionici isključivo radio izrađevine od više vrsta drveta. Otac je zanat nastavio, pretežno kao stolar, dok sam ja 2016. godine, uplovio u preduzetničke vode i osnovao firmu “Stil maks” koja se bavi izradom različitih komada nameštaja, kao i izradom pvc i aluminijumske stolarije”.

Kako je nekad bilo?
Stolarski zanat oduvek je bio na ceni, jer je sama odrada drveta zahtevala veliku umešnost majstora. Tišleraj je obično izrađivan od čamovine, smrčevine, borovine i jelovine, a za spajanje izrađenih predmeta korišćeni su metalni spojevi, okovi i ekseri koji su kupovani kod kovača, a za lepljenje isključivo „tutkalo“. Postupak izrade predmeta ručnim alatom bio je veoma težak i dugotrajan posao. Naročito ukoliko majstor nije imao adekvatan alat. Stolarska radionica u to vreme nije se mogla zamisliti ber dvoručne testere, renda, vinkle, svrdla, a ručnu obradu drveta, kasnije su olakšale mašine, strugovi i abrihteri, pa je upotreba ručnog alata svedena na minimum.

U Aleksandrovoj radionici, prepliće se desetogodišnje stolarsko iskustvo i stalna želja i potreba za usavršavanjem. Moderni proizvodi stvoreni po merama od drveta ili iverice, svoje mesto našli su u mnogim lokalima, firmama, porodičnim domovima, stanovima, vikendicama, ne samo u zemlji, nego i van njenih granica.
“U ovom poslu možete da uspete samo ukoliko radite kvalitetno i ukoliko imate proizvod koji zadovoljava visoke standarde. Nameštaj od pločastih materijala, univera i medijapana poslednjih godina ima primat u proizvodnji, jer sve više mušterija svoj stambeni prostor oprema ovakvim nameštajem, naročito kuhinjski prostor. Mada, raditi sa drvetom, je nešto sasvim posebno, jer je svako drvo poput živog organizma, ima dušu i svoj vek, nastavlja naš sagovornik.

“Moj posao obuhvata sve. Od trenutka kada me klijent kontaktira, odlazmo na teren, odradimo merenje prostora i popričamo o tome šta treba da se uradi. Sledeće je pravljenje plana, 3D crteža, i na kraju, obračun tj. izrada ponude koliko će to da košta. Onda se pristupa procesu izrade proizvoda, koji se na kraju montira ili u radionici, ili na licu mesta, navodi Aleksandar. U procesu proizvodnje koriste se kružne testere, glodalice, bušilice, strug i slično. Obrada obuhvata sečenje, glodanje, bušenje, tokarenje, brušenje a stolari u svom radu koriste lenjir, olovku, metar, šubler, razne vrste okova, klešta, turpije, drvo, iverice, furnir, medijapan, lepkove, boje.

Najveći izazov za njega je izrada unikatnih proizvoda od drveta. Ljubitelji kvalitetnog komada nameštaja, vole da sebi priušte komade od “punog kvalitetnog plemenitog drveta”, poput jasena, jelovine ili bukovine, pretežno stolova, komoda ili stepeništa.

“Trudimo se da svakom klijentu izađemo u susret, često dođu sa jednom idejom, da bi tokom razgovora, poslušali naš konstruktivni predlog i na kraju posao završili na obostrano zadovoljstvo. Stolar nije samo majstor, on je i dizajner, projektant, osoba koja mora dobro poznavati strukturu i sastav materijala sa kojim radi i kompletan proces proizvodnje, od nacrta do finalnog proizvoda. Posvećenost poslu i poštovanje klijenata, jedini je put kojim možete krenuti, ukoliko želite da trajete kao zanatlija, dodaje Aleksandar.

Za bavljenje ovim poslom, kaže Aleksandar, potrebno je puno razumevanja i velika podrška porodice, jer zbog prirode posla i rokova, gotovo čitav dan provodi ili na terenu ili u radionici. “Moja je želja da zanat koji sam dobio u nasleđe ne ugasim, da nastavim da razvijam proizvodnju i proširim svoj proizvodni pogon. Moja baza i moj mir je moja porodica, a pošto su ćerke još uvek male, ne mogu sa sigurnošću da kažem da li će biti zainteresovane za ovaj posao, možda ne u proizvodnji ali zašto da ne u dizajnu proizvoda. Za sada, one su najzahvalniji klijenti, jer većina komada iz dečijeg programa nameštaja, prvo završi u njihovoj sobi, kaže Aleksandar, i dodaje da je eto, sasvim slučajno ili ne, oženio ćerku još jednog ćuprijskog stolara, pa je tim pre njegova obaveza da očuva stolarski zanat veća.

DUALNO OBRAZOVANJE ZA STOLARA – I ŠKOLA I RAD!

Tehnička škola iz Ćuprije jedina je srednja škola u Pomoravskom okrugu koja upisuje učenike na područje rada šumarstvo i obrada drveta, i to u dva obrazovna profila od kojih je jedan: stolar. Učenici se školuju po sistemu dualnog obrazovanja, što znači da se učenje odvija kroz rad u firmama koje posluju u domenu drvne industrije. Ovo je jedan od načina da se stolarski zanat ponovo vrati u društvene tokove, jer potreba za stolarima i operterima izrade nameštaja nikad ne jenjava. Zanimanje stolar omogućava osamostaljivanje učenika za obavljanje svih aktivnosti usmerenih na sprovođenje različitih proizvodnih postupaka. Učenici se uključuju u proizvodnju po svim fazama, kao što su: obrada masiva, obrada pločastih materijala i furnira, površinska obrada, montaža i obrada na savremenom obradnom centru Nakon završenog trogodišnjeg školovanja svaki učenik može uz stečeno znanje i veštine samostalno da izradi razne tipove stolica, stolova, vrata, prozora, stepeništa, ormara, proizvoda drvne galanterije, izrađuje i reparira različite predmete od drveta koristeći mašine za obradu drveta

Treba napomenuti, da je poslednjih godina opština Ćuprija uložila velike napore da se ovakvi profili ne ugase, pa su tako za sve učenike iz Ćuprije, koji pohađaju deficitarna zanimanja, između ostalog i za stolare, obezbedila učeničke stipendije.