ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ ВИРИНЕ - Ćuprija.net
33485
post-template-default,single,single-post,postid-33485,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ ВИРИНЕ

ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ ВИРИНЕ

Pored puta - Crkve i manastiri opstine Cuprija
ПРОЧИТАЈ ТЕКСТ!

Kао што цркву гледају људи из села, тако и црква гледа њих. На тај начин се управо исказује тај однос између Бога и људи. Тиме су се водили неимари Цркве свете Тројице у Вирину, када су бирали локацију за једну од најлепших богомоља у општини Ћуприја, једину цркву која је изграђена и фрескописана за само шест месеци.

Село Вирине смештено је у удолини на левој страни пута Ћуприја – Деспотовац и најудаљеније је село општине Ћуприја. О постојању насеобине нема писаних докумената, а предање каже да је на овом простору током 14 века постојало невелико насеље, које се у турским дефтерима под именом Селиште помиње још 1714. године. Из тог периода, датира и податак да је негде у Топлику, делу села где су се налазили вирови, по којима је село и добило име, постојала брвнарица посвећена Светом Ђорђу, која је срушена под најездом Турака. Дуго након тога село није имало цркву, па су тако мештани, на литургију и по празнику, пешице ишли у Крушарску цркву, која је удаљена више од 15 километара. Како се насеље ширило све чешће су се водили разговори да се оформи црквени одбор и пред мештане изнесе идеја да се у селу сагради богомоља.

Иницијатива за изградњу цркве покренута је 1999. године на састанку мештана, када је оформљен црквени одбор и дата иницијатива за прикупљањем добровољних прилога како би се покренула изградња цркве. Већ наредне године, у мају 2000. постављен је темељ а већ у новембру црква је окровљена и освећени су крстови. Цркву је у присуству великог броја мештана освештао владика Браничевски, др Игнатије Мидић.

Црква је рађена у препознатљивом моравском стилу. Богомољом беле фасаде са бордуром боје труле вишње, доминира централна купола са великим крстом на врху као и звонарска купола која се уздиже на четвоространој основи изнад улазног дела цркве. Уз олтарску, ту су и две певничке апсиде, док се на чеоном делу богомоље, налази средишњм икона Свете Тројице, заштитнице храма и сеоске славе.

– Наш народ је и навикао да упире поглед у небо тражећи од господа помоћ. Зато је и ова прелепа богомоља изграђена на узвишењу изнад села, одакле пуца поглед на плодно Поморавље. Локација цркве је таква да овде може наћи помоћ и Богу се помолити, не само мештани села, него и сви путници намерници који пролазе Деспотовачким путем, каже Бранислав Ђорђевић, свештеник.

Фрескописање цркве завршено је за непуне две године, а на фрескама су приказани мотиви другог доласка Христовог, свеопштег васкрсења, других светитеља као и слика Богородице са Христом, која је осликана у олтару, који симболично представља небо где по преимућству обитава Бог и сматра се најсветијим местом у храму.

На иницијативу мештанки, при цркви Свете Тројице основано је Коло српских сестара чије су се чланице до сада добровољно ангажовале око припреме и послужења после богослужења као и прикупљања помоћи у многобројним хуманитарним акцијама.