OBELEŽENA 105. GODIŠNJICA PRIMIRJA U I SVETSKOM RATU - Ćuprija.net
33246
post-template-default,single,single-post,postid-33246,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

OBELEŽENA 105. GODIŠNJICA PRIMIRJA U I SVETSKOM RATU

OBELEŽENA 105. GODIŠNJICA PRIMIRJA U I SVETSKOM RATU

Slušaj tekst!
Slušaj tekst!

U Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, 11. Novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Francuskoj, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Ceremoniju povodom obeležavanja 105. godišnjice Dana primirja, predvodio je predsednik Privremenog organa Opštine Ćuprija Jovica Antić koji je u prisustvu predstavnika SUBNOR-a na spomeniku poginulima i umrlima u ratovima 1912-1918 položio cveće i odao počast.

“Danas obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu kojim je završeno jedno od najvećih krvoprolića savremenog doba. Srbija je u ovom ratu izgubila preko jedne trećine stanovništva. Mi kao građani treba da učimo našu decu da se sećaju naših predaka i da nikada ne zaboravimo kolike su bile njihove žrtve radi naše slobode, istakao je Jovica Antić, predsednik Privremenog organa opštine Ćuprija.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koja se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena zakonom kao prirodna retkost. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks jer i kad se potpuno osuši, ukoliko se zalije, može da oživi. Otuda i simbolika „ponovonog rađanja“ Srbije koja je uspela da se oporavi nakon stradanja. Osim ramonde, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.