PRIPREMA BILJNIH PROIZVODA NA TRADICIONALNI NAČIN - Ćuprija.net
33608
post-template-default,single,single-post,postid-33608,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

PRIPREMA BILJNIH PROIZVODA NA TRADICIONALNI NAČIN

PRIPREMA BILJNIH PROIZVODA NA TRADICIONALNI NAČIN

Čitaj mi
Čitaj mi!

Priprema biljnih proizvoda na tradicionalan način našla je svoju klasifikaciju u kategoriji starih zanata. Iako je ovo veoma široka kategorija, u praksi se pokazalo da poslednjih godina, apsolutni primat na tržištu, ima proizvodnja i priprema proizvoda po tradicionalnoj recepturi, bilo da se radi o lekovitim biljkama, zimnici ili preparatima za podizanje imuniteta.

Ljiljana Stojadinović iz Despotovca, već godinama se bavi proizvodnjom melema, eliksira, sušenjem lekovitog bilja i spravljanjem zimnice po tradicionalnom porodičnom receptu. Znanje o lekovitim svojstvima bilja, sticala je još kao mala, pomažući svojoj babi Dobrili, koja joj je u amanet i ostavila tradicionalne, proverene recepture za spravljanje raznih melema.

Jedan od najtraženijih je melem za hemoroide i vene i melem od gaveza. U svom sastavu, melem ima pčelinji vosak, čuvarkuću, aloju, kantarion, žalfiju, neven, matičnjak, nanu i zeleni paradajz koji je dobar za vene.

Gavez je, kaže Ljiljana, izuzetno moćna biljka. Od njega pravi melem za osteoporozu.
„Gavez sam kombinovala sa čuvarkućom, kantarionom, dok je baza bila svinjska mast oprana u devet voda. Osim za bolove kostiju, osteoporozu, za bolove u mišićima dobar je i za sinuse. Ljudi koji su ga koristili protiv bolova u kostima se javljaju i kažu da im je pomogao, kaže Ljiljana.

Za jačanje imuniteta u poslednje vreme sve više je tražen Ljiljin imuno eliksir koji u svom sastavu ima 14 biljaka, od nane, gaveza, kantariona do hajdučke trave i bokvice. Od lekovitog bilja pravi i ulja, kao što je ulje žalfije kojim mogu da se masiraju desni protiv paradentoze, a dobro je i za želudac.

U ponudi Poljoprivrednog gazdinstva Ljiljane Stojadinović može se pronaći i širok spektar različitih organskih i narodnih čajeva, koji mogu doprineti u lečenju ili smanjivanju različitih zdravstvenih tegoba.

“Svi čajevi proizvedeni su od biljaka koje rastu u prirodi, bez uticaja čoveka i primene bilo kakve vrste hemijskih sredstava, i kao takvi imaju veća lekovita i blagotvorna dejstva, pa se preporučuju svim osobama bez obzira na zdravstveno stanje. Većina biljaka raste u našem neposrednom okruženju, na obroncima Beljanice, koji su prirodni rasadnik lekovitog bilja.

“Lekovito bilje raste svuda oko nas, samo od sebe, neverovatno je lako brati ga i koristiti. Da bi zadržalo što više svoje lekovitosti, bitno je da bude ubrano u pravo vreme i na pravi način. Veoma je važno voditi računa o tome da zaštitimo sebe prilikom branja bilja, a i da ne ugrozimo određenu biljku, savetuje Ljiljana.

U svojoj ponudi različitih domaćih proizvoda Ljiljana Stojadinović ima džem i slatko od lubenice, kruške i muskatne tikve, ali i likere i sirupe.
„Džem od muskatne tikve sa vrlo malo šećera, vrlo je ukusan i zdrav, pogotovo za decu. Pravim med od maslačka, džem od smokve, šljive, slatko od smokve, dunje, aronije, jagode, i sve isključivo od neprskanog voća, naglašava Ljiljana.

Proizvodi spravljeni na prirodan način, bez konzervansa i ostalih aditiva oduvek su na ceni. Kaže da je jedan od traženijih proizvoda sirup od nane i matičnjaka, kao i prirodni sokovi od kruške, dunje, zove, aronije, trnjine i sokovi od sezonskog voća.

Plasirati ovakve proizvode na tržište nije lako, ali kada imate kvalitet, preporuka kupaca, najbolji je način da proširite svoje tržište. Pored toga što svoje proizvode prodaje na raznim sajmovima zdrave hrane, Ljiljana ima svoj štand kod vodopada Lisine i u Despotovcu, a proizvodi se mogu kupiti i preko interneta.