“MEDNI” ZANAT - Ćuprija.net
32801
post-template-default,single,single-post,postid-32801,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

“MEDNI” ZANAT

“MEDNI” ZANAT

Čitaj mi
Čitaj mi!

Pčelarstvo je zanat koji je star preko 10.000 godina. Podaci kažu da su u vreme Austrougarske carevine, u Srbiji pčelari bili toliko cenjeni da nisu morali da “služe vojsku”, jer su otadžbini bili potrebniji za vrcaljkom nego za topom. Zanat koji se, kako iskusni pčelari kažu uči tokom čitavog života, od najvećih majstora svog zanata, samih pčela. Time se vodio i Ivan Jovanović, pčelar iz Supske, kada je pre sedam godina u svoje domaćinstvo uneo prvu košnicu. Od tada do danas, korak po korak, ovaj mladi pčelar utrostručio je svoj pčelinjak, a u “medni” posao uključili su se i njegova supruga i deca. Njegova porodica je četvrta generacija Jovanovića koja se bavi pčelarstvom.

Prvo pčelinje društvo Ivan je na poklon dobio od svog strica, iskusnog pčelara od koga je naučio osnove pčelarenja, koje je kasnije, tokom godina, nadograđivao neprestanim učenjem, implementacijom pozitivnih primera dobre prakse iskusnijih pčelara i pohađanjem različitih predavanja. Naravno, sve to sasvim drugačije izgleda u praksi, jer se pčelarstvom ne možete baviti samo jedan dan ili kada se vama to prohte, već se sve radnje u pčelinjaku moraju obavljati pravovremeno, onako kako to rade i same pčele. Iako se čini da vam je za bavljenje pčelarstvom potrebno pčelinje društvo i košnica, ovaj zanat temeljniji je nego što se čini.

Put do dobrih prinosa meda popločan je neprestanim radom, ulaganjem u opremu i neprestanom brigom o pčelama, jer se ovaj zanat u današnje vreme brzo razvija i modernizuje. U posedu pčelinjaka “Jovanović” iz Supske nalazi se više od 170 košnica, raspoređenih na stacionarnom pčelinjaku u selu Supska, livadama podno Rtnja i bagremovoj paši podno Kučaja. U skladu sa raspoloživim mednim pašama u našem kraju, Jovanovići u svom asortimanu imaju bagremov i livadski med, koji je na više državnih i međunarodnih sajmova dobio zlatna priznanja za kvalitet.

Asortiman pčelinjih proizvoda, u svom izvornom i nepromenjenom obliku upakovan je u lepu ambalažu sa prepoznatljivim etiketama, a pored meda u ponudi su i mešavine meda sa drugim pčelinjim proizvodima, propolis kapi i sprej. Pored toga, Jovanovići se bave proizvodnjom paketnih rojeva i rojeva na ramovima kao i sakupljanjem perge i polena. Iako se jedan broj pčelara odlučije da pored meda, asortiman proširi na ukrasne sveće, medenjake i kozmetiku na bazi meda, Jovanovići su još uvek tradicionalisti, prepoznatljivi po vrhunskom bagremovom i livadskom medu.

“Ako se bavite pčelarstvom, svake godine morate da investirate u pčelinjak. Potrebni su novi ramovi, košnice, satne osnove a da ne govorimo o savremenoj opremi za pčelarenje. Za pčelare je veoma važno što je poslednjih godina država prepoznala pčelarstvo kao ozbiljnu poljoprivrednu granu, pa su tako pčelarima na raspolaganju različiti podsticaji i subvencije za košnice i opremu za pčelarstvo. Pored toga, i lokalna samouprava opštine Ćuprija odvaja značajna sredstva za unapređenje poljoprivrede, naročito pčelarstva, kroz različite vrste subvencija, kao i ulaganja za edukacije i predavanja, ističe Ivan Jovanović i dodaje da ga raduje što Udruženja pčelara “Ravanica-Nemanja” iz Ćuprije, čiji je on dugogodišnji član, svake godine beleži porast mladih pčelara koji pronalaze i prepoznaju draž ovog poziva.

Problemi sa kojima se pčelari susreću su, dodaje, veliki. Osim bolesti pčela, trovanja, bore se i sa falsifikatima na tržištu, koji zbog nižih cena ugrožavaju pčalare koji proizvode čist i prirodan med. “Iako se pčelarstvo smatra poljoprivrednom granom, nećete naći pčelara koji ga isto tako ne smatra zanatom. Ono što je najvažnije, to je da ovaj zanat ima perspektivu, ali da od brige ljudi o pčelama i prirodnom okruženju zavisi hoće li on opstati. Jer ukoliko ne opstane, to će značiti i kraj čovečanstva, kaže Jovanović.