PROMOCIJA PUBLIKACIJE "RATNI MEMORIJALI OPŠTINE ĆUPRIJA" U MUZEJU "HOREUM MARGI-RAVNO" - Ćuprija.net
37288
post-template-default,single,single-post,postid-37288,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

PROMOCIJA PUBLIKACIJE “RATNI MEMORIJALI OPŠTINE ĆUPRIJA” U MUZEJU “HOREUM MARGI-RAVNO”

PROMOCIJA PUBLIKACIJE “RATNI MEMORIJALI OPŠTINE ĆUPRIJA” U MUZEJU “HOREUM MARGI-RAVNO”

U okviru obeležavanja Vidovdanskih svečanosti, u muzeju “Horeum Margi-Ravno” u Ćupriji, održana je promocija značajne publikacije pod nazivom “Ratni memorijali opštine Ćuprija”. Autori Đorđe Milovanović, Iva Poskurica – Glišović i Stefan Stamenković, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Kragujevca, predstavili su studiju koja je od izuzetnog značaja za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa ovog kraja.

Publikacija “Ratni memorijali opštine Ćuprija” ima za cilj identifikaciju i preispitivanje značaja spomeničkog nasleđa na teritoriji opštine Ćuprija. Ova studija obuhvata desetine memorijala, od kojih je najstarije memorijalno obeležje posvećeno Popu Ognjanu, nastalo krajem 19. veka, pa sve do spomenika iz perioda Drugog svetskog rata.

Poseban akcenat stavljen je na mapiranje i opis postojećih spomen-obeležja, kako u gradu, tako i u seoskim područjima opštine Ćuprija. Studija pruža sveobuhvatan uvid u trenutno stanje ovih spomenika, čime je napravljena informativna baza koja će služiti kao osnova za buduće aktivnosti vezane za zaštitu, konzervaciju i restauraciju ovog izuzetnog kulturno-istorijskog nasleđa.

O značaju publikacije govorili su Novak Novaković, direktor muzeja “Horeum Margi-Ravno”, kao izdavač, i Stefan Stamenković, jedan od autora studije. Istakli su važnost ovakvih projekata za kreiranje kolektivnog identiteta i negovanje kulture sećanja na herojska dela i žrtve ljudi koji su dali svoje živote u oslobodilačkim ratovima.