TRIBINA „KOZARA 1942 – SIMBOL VIDOVDANSKE ETIKE“ ODRŽANA U ĆUPRIJI - Ćuprija.net
37272
post-template-default,single,single-post,postid-37272,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

TRIBINA „KOZARA 1942 – SIMBOL VIDOVDANSKE ETIKE“ ODRŽANA U ĆUPRIJI

TRIBINA „KOZARA 1942 – SIMBOL VIDOVDANSKE ETIKE“ ODRŽANA U ĆUPRIJI

Muzej žrtava genocida u saradnji sa Narodnom bibliotekom ,,Dušan Matić“ u okviru Vidovdanskih svečanosti, priredio je tribinu pod nazivom „Kozara 1942 – Simbol vidovdanske etike“. Na tribini su govorili istoričar Nikola Miloševski, kustos i rukovodioc Odeljenja za programe u kulturi, prosveti i izdavaštvu pukovnik prof. dr Željko Zirojević.

U okviru tribine, prikazan je dokumentarno-igrani film u produkciji Muzeja žrtava genocida pod naslovom „Dve Brankove Kozare“, reditelja Ivice Vidanovića, koji u fokusu ima čoveka u dečačkim i staračkim danima, koji je preživeo kozaračku ofanzivu 1942. godine, a prisutni su mogli da steknu nova saznanja o stradalničkoj prošlosti srpskog naroda, o genocidnoj politici Nezavisne Države Hrvatske, o značaju istraživanja tema iz Drugog svetskog rata, o kulturi sećanja ali i o tome šta to povezuje Vidovdan i stradalničke događaje u Drugom Svetskom ratu.

-Mi smo narod koji je u velikom broju stradao u svim vojnim sukobima u prošlosti. To herojsko doba i doba stradanja u drugom Svetskom ratu se dodatno isprepletalo. U isto vreme kada su se dešavali herojski podvizi naših ustanika, dešavala su se i najveća i najstravičnija stradanja naroda, a Kozara je jedno od takvih poprišta. Tokom velike nemačko – hrvatske ofanzive od 10. do 15. jula 1942. godine na Kozaru, procenjuje se da je stradalo preko 40 hiljada Srba, od kojih je čak oko 12 hiljada dece starosti do petnaest godina, rekao je istoričar Miloševski.