OMAŽ DESANKI MAKSIMOVIĆ U NARODNOJ BIBLIOTECI - Ćuprija.net
36637
post-template-default,single,single-post,postid-36637,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

OMAŽ DESANKI MAKSIMOVIĆ U NARODNOJ BIBLIOTECI

OMAŽ DESANKI MAKSIMOVIĆ U NARODNOJ BIBLIOTECI

Prošle godine, 16. maja, navršilo se 125 godina od rođenja Desanke Maksimović, jedne od najznačajnijih srpskih pesnikinja. I ove godine Narodna biblioteka „Dušan Matić“ obeležila je njen doprinos književnosti kroz javni čas i izložbu njenih čuvenih šešira, što je posebno istakla Lјiljana Đorđević, direktorka biblioteke.

Desanka Maksimović, čiji je poetski opus među najobimnijima u srpskoj književnosti 20. veka, ostavila je neizbrisiv trag i na polje proze. NJena dela su najznačajnije dostignuće jedne žene u srpskoj književnosti, što potvrđuju mnogi književni kritičari. NJena poezija je prepoznatljiva po čistoći i jasnoći izraza, a njeni stihovi oslikavaju najdublje misli i emocije svakog čitaoca.

Na javnom času, Dragana Blagojević, nastavnica srpskog jezika, oduševila je prisutne govoreći stihove i delove iz života Desanke Maksimović. – „Želeli smo da kroz ovaj nesvakidašnji javni čas približimo neke njene stihove koji su možda zaboravljeni, neke pesme koje nisu obrađivane u školi, ali i da otkrijemo detalje iz njenog života koji nisu bili poznati javnosti“, izjavila je Blagojević.

Igrokaz sa dve Desanke, koje su igrale Vasilisa Milojković i Petra Miloradović, upotpunio je atmosferu, prenoseći poruku: „Pamtite me, pamtite me, jer sam živela i stvarala u jednoj zemlji na brdovitom Balkanu!“

Tokom svoje karijere duge sedam decenija, Desanka Maksimović objavila je više od 50 zbirki pesama. Nјen uticaj na srpsku književnost i kulturu je nemerljiv, a njena dela i lik ostaće zauvek simbol srpske poezije i jedan od najvećih književnih talenata koji je Srbija ikada imala.