SVETSKI DAN CRVENOG KRSTA - SAČUVAJMO HUMANOST - Ćuprija.net
36476
post-template-default,single,single-post,postid-36476,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

SVETSKI DAN CRVENOG KRSTA – SAČUVAJMO HUMANOST

SVETSKI DAN CRVENOG KRSTA – SAČUVAJMO HUMANOST

Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8. do 15. maja u 2024. godini, ove godine biće obeležena pod sloganom “Sačuvajmo humanost”. Kampanja obeležavanja Svetskog dana i Nedelje Crvenog krsta ima za cilj da poveže ljude kroz jednostavna dela humanosti i pozove i podseti naše sugrađane da mogu svojim gestom, delom i dobrom voljom učiniti svet humanijim i boljim mestom za život.

Crveni krst Ćuprije, brojnim aktivnostima, tokom čitave godine, promoviše jedan od osnovnih postulata ove organizacije, a to je humanost. Kroz brojne akcije, obuke i kampanje, ova organizacija doprinosi stvaranju sigurnijeg i humanijeg društva, gde se poštuje pravo na zdravlje, sigurnost i dostojanstvo svakog pojedinca.

-Kontinuirani rad na pružanju humanitarne pomoći, osposobljavanje građana za pružanje prve pomoći, učestvovanje u akcijama promocije i zaštite zdravlja, samo su neke od aktivnosti koje se na lokalnu sprovode tokom godine. Kao i nebrojano puta do sada, redovno se održavaju akcije dobrovoljnog davanja krvi, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Niš, a u proseku oko 40 davalaca krvi odazove se ovakvim akcijama, od kojih su mnogi dragocenu tečnost dali više od 50 puta, kaže Slađan Mladenović, sekretar OO Crvenog krsta Ćuprija.

I u najtežim periodima, Narodna kuhinja koja funkcioniše u okviru Crvenog krsta Ćuprija nije prestajala sa radom. Trenutno, ovu uslugu koristi 500 lica, a lokalna samouprava iz budžeta opštine Ćuprija za narodnu kuhinju u ovoj godini izdvojila je pet miliona dinara.

-U okviru obeležavanja Nedelje Crvenog krsta, Crveni krst Ćuprije i ove godine, realizovaće i tradicionalnu akciju “Paket za novorođenu bebu”, a poklon pakete dobiće sve bebe rođene u Nedelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja. Na konkurs Crvenog krsta Srbije “Krv život znači”, ove godine odazvao se veliki broj učenika ćuprijskih osnovnih i srednjih škola, koji su na kreativan način skrenuli pažnju na važnost dobrovoljnog davalaštva krvi, kao najvećeg dokaza lične humanosti svakog pojedinca. Ove godine, drugu nagradu na republičkom konkursu osvojila je upravo učenica Petra Branković iz Ćuprije, a pored nje, Creveni krst Ćuprije, na prigodnoj svečanosti nagradiće i ostalih 27 učenika koji su ove godine učestvovali na konkursu, dodao je Slađan Mladenović, sekretar OO Crvenog krsta Ćuprija.