ODRŽANA 10. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA - Ćuprija.net
36452
post-template-default,single,single-post,postid-36452,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

ODRŽANA 10. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

ODRŽANA 10. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Članovi Opštinskog veća usvojili su na 10. sednici, predlog Akcionog plana za uključivanje mesnih zajednica u budžetski proces za 2025. godinu, koji će omogućiti aktivnije učešće građana u odlučivanju i rešavanju prioritetnih problema lokalne zajednice. Cilj je da se građani na neposredan načim, svojim predlozima, idejama i sugestijama aktivnije uključe u proces budžetskog planiranja, uz pravovremeni pristup informacijama, na koji način mogu da se uključe u proces planiranja, i kasnije koji su konkretni predlozi usvojeni i planirani za finasiranje od strane lokalne samouprave. Pilot projekat u startu će biti implementiran u dve mesne zajednice, da bi kasnije bio primenjen i u ostalim. Akcioni plan za uključivanjea mesnih zajednica u budžetski proces za 2025. godinu, deo je i aktivnosti u okviru Projekta „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana” koji sprovodi HELVETAS SWISS INETRCOOPERATION SRB, i finansiran je od strane Vlade Švajcarske.

Jednoglasno, usvojen je Nacrt odluke o donošenju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Ćuprija za 2024. godinu, kao i nacrt Odluke o finansijskoj podršci domaćinstvima za sprovođenje mera energetske efikasnosti u tekućoj godini. Zeleno svetlo, dobio je i predlog Odluke o raspisivanju javnog konkursa za učešće opštine u finansiranju, odnosno sufinansiranju programa udruženja, a za ove namene ove godine, iz lokalne kase, opredeljeno je pet miliona dinara. Pravo na korišćenje sredstava imaju udruženja građana koja su registrovana na teritoriji opštine Ćuprija, odnosno imaju sedište ili ogranak i deluju na ovom području kao opštinske,međuopštinske ili republičke organizacije, s tim da programskeaktivnosti realizuju na teritoriji opštine Ćuprija. Konkurs je otvoren do 13. aprila. Većnici su usvojili i Predlog programa zapošljavanja opštine Ćuprija sa akcionim planom za period od 2024. do 2026. godine.