VLASTA I ŽIVORAD U KNJIŽEVNOM NADMETANJU NA SVOM DIJALEKTU - Ćuprija.net
36292
post-template-default,single,single-post,postid-36292,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

VLASTA I ŽIVORAD U KNJIŽEVNOM NADMETANJU NA SVOM DIJALEKTU

VLASTA I ŽIVORAD U KNJIŽEVNOM NADMETANJU NA SVOM DIJALEKTU

Vlasta Cenić, jedan od najpoznatijih dečjih pesnika na prizrensko-timočkom dijalektu i Živorad Miletić, pesnik iz Ćuprije koji stvara na kosovsko-resavskom dijalektu, sučelili su svoje reči u pesničkom nadmetanju pod nazivom “Jezičke igrarije”. Cilj ovog retoričkog nadmetanja, je isticanje važnosti očuvanja i negovanja izvornog dijalekta, koji je prema rečima Vlaste Cenića, pod‌jednako važan kao i standardni književni jezik.

-U proteklih godinu dana, u okviru turneje po Srbiji, posetio sam mnogo gradova, i moram da priznam da sam svaki put iznova fasciniran bogatstvom našeg jezika i melodijama koje dijalekti sa sobom nose. Inače dijalekat je, naša lična karta,to je ono čime se moramo ponositi. Veoma je važno da pored književnog jezika, učimo decu da neguju dijalekt sa prostora sa kojih dolaze i čuvaju maternji jezik, rekao je Cenić.

Ćuprijskoj publici predstavio je svoje stihove za decu i odrasle, čije su teme uglavnom porodične i realistične – dogodovštine sa dedom, babom, majkom, ocem, bratom, biljkama, životinjama.

Organizator ovog interesantnog književnog nadmetanja bila je Narodna biblioteka “Dušan Matić”.