PROVERITE SVOJE PODATKE U BIRAČKOM SPISKU - Ćuprija.net
33233
post-template-default,single,single-post,postid-33233,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

PROVERITE SVOJE PODATKE U BIRAČKOM SPISKU

PROVERITE SVOJE PODATKE U BIRAČKOM SPISKU

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je građane da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, kao i da li su upisani podaci tačni kako bi mogli da ostvare pravo glasa. Prema Zakonu o jedinstvenom biračkom spisku uslov za ostvarivanje biračkog prava jeste da je građanin upisan u birački spisak, a pravo na uvid ima svako i može se izvršiti u opštinskoj ili gradskoj upravi u kojoj ima prebivalište, ali i elektronskim putem.

Elektronska provera biračkog spiska može se izvršiti na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u čijoj je nadležnosti vođenje spiska. Deo Jedinstvenog biračkog spiska za teritoriju opštine Ćuprija, izložen je u Opštinskoj upravi opštine Ćuprija na adresi ul. Vidovdanska br. 18 (zgrada Prve mesne zajednice).

Uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska vrši se putem računarske opreme unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana u cilju provere da li je građanin upisan u birački spisak i da li su upisani podaci tačni. Zahtevi za promene u delu Jedinstvenog biračkog spiska građani sa prebivalištem, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji opštine Ćuprija mogu podneti opštinskoj upravi u vremenu od 07:30 do 15:30 svakog radnog dana, i subotom od 9 do 14 sati a naj kasnije do dana zaključenja biračkog spiska 01. decembra 2023. godine u 24 sata.

Građani mogu od raspisivanja izbora do najkasnije pet dana pre zaključenja biračkog spiska, odnosno do 25. novembra 2023. godine, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na prestojećim izborima glasati po mestu boravišta na teritoriji opštine Ćuprija. Izabrano mesto glasanja ne može biti na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj birač ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica.

Posebno se pozivaju maloletna lica koja stiču biračko pravo najkasnije na dan održavanja izbora ( uključujući i interno raseljena lica ), da izvrše uvid u Jedinstveni birački spisak u cilju provere ličnih podataka.