219. GODIŠNJICA BOJA NA IVANKOVCU - Ćuprija.net
37594
post-template-default,single,single-post,postid-37594,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

219. GODIŠNJICA BOJA NA IVANKOVCU

219. GODIŠNJICA BOJA NA IVANKOVCU

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja predvodiće državnu ceremoniju kojom će u Republici Srbiji biti obeležena 219. godišnjica Boja na Ivankovcu. Ceremonija će biti održana 18. avgusta 2024. godine sa početkom u 10.00 časova na lokalitetu Šančevi na Ivankovcu kod Ćuprije. Organizator državne ceremonije je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Opština Ćuprija.

Kraj spomenika Milenku Stojkoviću u Ivankovcu biće položeni lovorovi venci i odate državne i vojne počasti počasti. Vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, kao i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao 18. avgusta 1805. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. To je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije. Ostvarivši pobedu u znamenitom boju na Ivankovcu, srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća.