NOVA CENTRALNA ŽELEZNIČKA STANICA GRADIĆE SE U ĆUPRIJI - Ćuprija.net
30588
post-template-default,single,single-post,postid-30588,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

NOVA CENTRALNA ŽELEZNIČKA STANICA GRADIĆE SE U ĆUPRIJI

NOVA CENTRALNA ŽELEZNIČKA STANICA GRADIĆE SE U ĆUPRIJI

Ćuprija će u okviru projekta rekonstrukcije pruge Beograd – Niš dobiti Novu Centralnu železničku stanicu, izjavio je Ninoslav Erić narodni poslanik u Skupštini Srbije nakon sastanka u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture gde je razgovarao sa Anitom Dimoski, pomoćnicom Ministra za železnice i intermodalni transpor i nadležnim projektantima. Pored centralne teme sastanka, razgovaralo se o tehničkim detaljima i o mogućnostima izgradnje industrijskog koloseka za industrijsku zonu u Ćupriji.

Cilj rekonstrukcije pruge Beograd – Niš, koja je jedan od najznačajnijih železničkih projekata u Srbiji, jeste povećanje brzine kretanja na pruzi i do 200 kilometara na sat, uz unapređenje kvaliteta putničkih i teretnih železničkih usluga. Eksproprijacijom zemljišta 2013. godine opština Ćuprija je započela izgradnju dvokolosečne pruge za brzine vozova do 160 kilometara a potpunom rekonstrukcijom deonice Gilje – Paraćin koja je završena 2016. godine omogućila dalje korišćenje stanica na ovoj deonici u redovnom domaćem i međunarodnom železničkom saobraćaju.

Podsetimo, Evropska unija odobrila je Srbiji grant od skoro 600 miliona evra za rekonstrukciju i izgradnju brze pruge od Beograda do Niša. Uz ta sredstva i država Srbija će obezbediti oko 500 miliona evra, a ostatak do 2,8 milijarde će biti obezbeđen iz pozajmica. Modernizovanje pruge bi trebalo da donese i veći ekonomski razvoj juga zemlje ali i onim mestima kroz koje pruga prolazi a Ćuprija je svakako jedno od njih.