ЦРКВА СВЕТА ПЕТКЕ У ИСАКОВУ - Ćuprija.net
33295
post-template-default,single,single-post,postid-33295,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

ЦРКВА СВЕТА ПЕТКЕ У ИСАКОВУ

ЦРКВА СВЕТА ПЕТКЕ У ИСАКОВУ

Pored puta - Crkve i manastiri opstine Cuprija
ПРОЧИТАЈ ТЕКСТ!

За мештане Исакова, највећи подухват представљала је изградња сеоске богомоље. Иако се добар део мештана овог ћупријског села налази на привременом раду у иностранству, идеја о подизању цркве наишла је на одобравање читавог села, па је тако црква посвећена Светој Преподобној мученици Парарскеви, у народу знаној као Света Петка, изграђена прилозима свих мештана. Неко је помогао новчано, а неко у грађевинском материјалу, машинама или пак у добровољном раду.

Село Исаково припада Крушарској парохији, а Црква Свете Петке налази се у самом центру села, на главном путу, где се спајају две најдуже улице у селу.

Изградња цркве започета је 2004. године, када је владика Браничевски, др Игнатије, освештао темеље будуће богомоље. Крстови и звона, освештани су 3. августа 2006. године. Црква је освештана 28. јула 2014. године а том приликом владика Игнатије, у часну трпезу положио је честицу моштију Светог мученика Кнеза Лазара.

Пројекат цркве света Петке у Исакову урадио је Брана Стојановић из Јагодине, а изградња богомоље поверена је Драгану Милошевићу из црне Траве. Црква је рађена у препознатљивом моравском стилу и простире се на површини од 134 квадрата. Богомољом беле фасаде са бордуром боје труле вишње, доминира централна осмострана купола са великим крстом на врху као и звонарска купола која се уздиже на четвоространој основи изнад улазног дела цркве. Уз олтарску, ту су и две певничке апсиде од којих једна поседује споредни улаз док чеони део богомоље красе три спољне иконе, са средишњом иконом Света Петке, заштитнице храма.

Масовни полијелеј начињен је од дрвених елеманата са изрезбареним ликовима светаца, док је раскошна ограда галерије израђена од пуног дрвета са специфичним дуборезом и симболима православља.

Цркву је живописао фрескописац из Јагодине Станоје Богићевић и Стефан Великонић из Прибоја на Лиму, а животопис је освећен 2019. године. На зидовима су представљени ликови Исуса Христа, Пресвете Богородице и многих других светитеља који наговештавају будуће царство Божје. Иконостас је израђен у дрвету, дело је Наташе Петровић из Рановца док је иконе насликао Владимир Миладиновић из Ћуприје. Дародавац иконостаса је Алекса Стојановић из Исакова.

Сеоску богомољу окружује пространа црквена порта која се простире на готово 12 ари. Прилаз цркви је уређен, а порта пуна зеленила. Захваљујући слози и прилозима мештана, уз помоћ локалне самоуправе, у току су радови на завршетку велике сале, која ће бити на располагању читавом селу.