ПОКРАЈ ПУТА – ЦРКВЕ И МАНАСТИРИ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА - Ćuprija.net
31371
post-template-default,single,single-post,postid-31371,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

ПОКРАЈ ПУТА – ЦРКВЕ И МАНАСТИРИ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА

ПОКРАЈ ПУТА – ЦРКВЕ И МАНАСТИРИ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА

ПРОЧИТАЈ
ТЕКСТ!

Цркве и манастири, света места стара стотинама година, одувек су словила за темеље очувања историје, традиције и вере српског народа. Веома је тешко посматрати ове објекте, у свој њиховој лепоти и задивљујућој архитектури, особеној за грађевине које су настале на територији Поморавског округа, а изузети важност коју имају за вернике и читаву верску и друштвену заједницу.

Ћуприја је одувек била, као што јој и име каже, мост којим су пролазили различити народи, који су са собом носили своје тековине и културу али никада није изгубила свој верски идентитет, који се темељио на светковинама које су јој у аманет остављали неки од најважнијих личности богате српске историје.

Циљ медијског пројекта “Покрај пута- манастири и цркве општине Ћуприја” јесте промоција културно-историјског наслеђа општине Ћуприја, ширење економских потенцијала верског туризма и подизање свести јавности о значају историјских, религијских и културних вредности које представљају цркве и манастири. Читаоци ће бити у прилици да се у оквиру пројекта информишу о карактеристикама верских објеката, њиховој историји, ктиторима, улагањима локалне заједнице у њихово очување и важности које имају за вернике и ширу заједницу.

Суштина, коју и сам назив пројекта у основи носи, јесте да су готово сви верски објекти, нарочито цркве новијег датума, изграђене у селима општине Ћуприја, смештене на раскршћу важних путних праваца како би била видљива за мештане али и путнике намернике који у овим светим местима траже спокој и мир.

У оквиру пројекта обрадићемо историјате бисера средњевековне архитектуре, представнике раскошне и оригиналне моравске школе, попут манастира Раваница, задужбина Кнеза Лазара, који је током средњег века представљао значајно средиште културног, духовног и књижевног живота тадашње Србије, а данас представља важну карику у развоју верског туризма у општини Ћуприја.Ћупријска црква Светог Ђорђа изграђена је по наређењу Кнеза Милоша, и једна је од ретких која је сачувала своју првобитну архитектуру а последњих година, предузети су опсежни радови на уређењу порте и самог објекта.

Иако је добар део сеоских цркви изграђен на иницијативу и средствима самих мештана, на територији општине Ћуприја постоје и верски објекти, који подсећају на велике битке у Првом светком рату, попут спомен костурнице у оквиру цркве светог пророка Илије у Крушару и цркве св. Јеремије у Иванковцу, која чува сећање на јунаке Иванковачке битке, али и оне које у својој порти крију изворе лековите воде а на својим зидовима аутентичне фреске и иконе.