SRBIJA 15. SEPTEMBRA OBELEŽAVA DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE - Ćuprija.net
31256
post-template-default,single,single-post,postid-31256,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

SRBIJA 15. SEPTEMBRA OBELEŽAVA DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE

SRBIJA 15. SEPTEMBRA OBELEŽAVA DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta a praznuje se od 2020. godine.

Cilj uspostavljanja novog praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

U državama u kojima se obeležava Dan zastave ustaljena je praksa isticanja odgovarajućeg oblika zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti. Zastava se u takvoj prilici postavlja isključivo na mestu predviđenom za njeno isticanje (utori, jarboli, fasadna koplja,…), u skladu sa važećim propisima.

U Srbiji u tu svrhu državni organi drže istaknutu Državnu zastavu a pokrajinski i lokalni organi, kao i javne službe – Narodnu zastavu.

U Ćupriji su zastave istaknute na državnim ustanovama, zgradama javnih preduzeća, školama, zgradi Opšte bolnice, zgradi Zavoda za zaštitu javnog zdravlja “Pomoravlje”, zgradi Biblioteke i drugim objektima, dužinom glavne ulice i mestima koja su predviđena za njeno isticanje. Tokom dana obeležavanja praznika, slika državne zastave biće prikazivana na video panelu u centru Ćuprije a svetla na mostu preko Velike Morave osvetljavaće most u crvenoj, plavoj i beloj boji.