OBELEŽENA 105. GODIŠNJICA PROBIJANJA SOLUNSKOG FRONTA I DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE - Ćuprija.net
31337
post-template-default,single,single-post,postid-31337,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

OBELEŽENA 105. GODIŠNJICA PROBIJANJA SOLUNSKOG FRONTA I DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE

OBELEŽENA 105. GODIŠNJICA PROBIJANJA SOLUNSKOG FRONTA I DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE

Slušaj tekst!
Slušaj tekst!

Polaganjem venaca na spomeniku palim borcima u Oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, obeležena 105. godišnjica proboja Solunskog fronta.

Ispred lokalne samouprave venac je položio Jovica Antić predsednik opštine Ćuprija, a poštu stradalima u proboju Solunskog fronta odali su i predstavnici opštinskog SUBNOR-a. Ovom događaju prisustvovali su i učenici ćuprijske Gimnazije i profesor istorije Dragan Savić koji je održao javni čas o probijanju Solunskog fronta.

Petnaestog septembra 1918. godine probijen je čuveni Solunski front, što se ispostavilo kao odlučujuće za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu, u istoriji poznatom kao Veliki rat. Početak kraja Velikog rata označen u jesen 1918. upravo probojem Solunskog fronta, na koji je srpska vojska prebačena s proleća 1916. godine. Na presudni front, uglavnom su prebacivani vojnici Kraljevine Srbije, oporavljeni na Krfu posle Albanske golgote, dugog povlačenja nakon što je austrougarska vojska porobila Srbiju krajem 1915. godine. Srpski vojnici su se borili sa francuskim i britanskim vojnicima, protiv austrugarske, nemačke i bugarske divizije. Prva bitka koju su dobili je osvajanje Kajmakčalana, septembra 1916, a dva meseca kasnije osvojen je i Bitolj sa okolinom.

Dan proboja Solunskog fronta vlastima Srbije poslužile su kao povod da se 15. septembar proglasi Danom srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se u Srbiji i Republici Srpskoj obeležava od 2020. godine.