MATIĆEVI DANI SU PRED NAMA, U ČAST I SLAVU DUŠANU MATIĆU - Ćuprija.net
31070
post-template-default,single,single-post,postid-31070,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

MATIĆEVI DANI SU PRED NAMA, U ČAST I SLAVU DUŠANU MATIĆU

MATIĆEVI DANI SU PRED NAMA, U ČAST I SLAVU DUŠANU MATIĆU

U čast i slavu velikana srpske književnosti Dušana Matića, u Ćupriji će od 9. do 13. septembra biti održana književna manifestacija “Matićevi dani“.

Cilj manifestacije je, pre svega, promocija i afirmacija mladih literarnih stvaralaca, a i ove godine Narodna biblioteka iz Ćuprije, koja nosi ime Dušana Matića, organizovala je raznovrsna kulturna dešavanja koja u osnovi imaju sećanje na stvaralaštvo jednog od najznačajnijih srpskih pesnika i velikana srpske književnosti, Dušana Matića.

Svečano otvaranje 42. Matićevih dana, biće upriličeno u sali OMŠ „Dušan Skovran“, u subotu 9. septembra u 19 časova. U kulturno-umetničkom programu učestvovaće dobitnici nagrada za najlepšu pesmu na zadati stih iz Matićeve pesme za 2023 godinu, učenici i profesori OMŠ „Dušan Skovran“ iz Ćuprije dok će biblioteka promovisati izložbu „125 godina od rođenja Dušana Matića kroz slike i dela“ koja će biti postavljena na trgu ispred bivšeg Doma JNA. Veče će stihovima poznatih pesnika i muzičkim numerama zatvoriti glumac Ivan Bosiljčić, muzičkom predstavom pod nazivom „Naše veče“. Nedelja je predviđena za tradicionalno pesničko druženje „Teku reke” kome će kao i do sada, pored domaćina, književnog kluba „Dušan Matić” prisustvovati pesnici iz čitavog Pomoravskog okruga.

Ni ove godine neće izostati druženje pesnika sa učenicima osnovnih i srednjih škola, koje će u ponedeljak 11. septembra od 17 sati u sali Muzičke škole dočekati pisac Danijela Kvas. U okviru poetske večeri, biće održana i radionica za recitatore i učenike osnovnih i srednjih škola Recitanionica.

Otvaranje izložbe radova pristiglih po osnovu konkursa „Matiću u čast” planirano je za utorak, 12. septembar u 19 sati u galeriji Muzeja „Horeum Margi Ravno”.

Naučni skup na temu „Uvek prisutni Matić” koji je zakazan za samu završnicu manifestacije 13. septembra, okupiće eminentne književne kritičare, pisce, profesore književnosti, izdavače koji će na okruglom stolu besediti o životu i stvaralaštvu Dušana Matića.

Kruna manifestacije je dodela književne nagrade “Matićevi šal” najuspešnijem mladom piscu za prvu knjigu pesama. Nagrada se sastoji od ručno pletenog šala, povelje i novčane nagrade a svečana dodela biće održana u sali Muzičke škole i sredu, 13. septembra u 19 časova. Na završnoj svečanosti biće dodeljene i nagrade najuspešnijim takmičarima u kvizu „Šta znaš o Matiću”, autoru nagrađenog rada na likovnom konkursu „Matiću u čast” i na književnom konkursu „Leti sve leti”.