OBELEŽENA 218. GODIŠNJICA BOJA NA IVANKOVCU - Ćuprija.net
30527
post-template-default,single,single-post,postid-30527,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

OBELEŽENA 218. GODIŠNJICA BOJA NA IVANKOVCU

OBELEŽENA 218. GODIŠNJICA BOJA NA IVANKOVCU

Uz državne i vojne počasti, danas je na na lokalitetu „Šančevi na Ivankovcu“ u blizini Ćuprije obeležena 218. godišnjica boja na Ivankovcu, prve pobede nad Turcima tokom Prvog srpskog ustanka. Nakon opela poginulim ratnicima, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, opštine Ćuprija i boračkih udruženja, položili su lovorove vence kraj spomenika vođi ustanika Milenku Stojkoviću.

Obraćajući se prisutnima, Jovica Antić, predsednik Opštine Ćuprija je istakao da je Ivankovac sveto mesto srpske istorije, jer je na njemu  postavljen prvi od temelja savremene srpske države. „Iza Ivankovca će doći Mišar, Deligrad i druga značajna mesta velikih srpskih pobeda i na tim temeljima postavljenim pre dva veka današnja Srbija i danas čvrsto stoji“, naglasio je Jovica Antić.

O Ivankovačkom boju i daljem razvoju Prvog srpskog ustanka govorio je i Miloš Kovačević, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje,  boračka i socijalna pitanja.

U umetničkom delu programa učestvovali su Jelena i Predrag Kačavenda, kao i dramski umetnik Lepomir Ivković monologom vožda Karađorđa o Boju na Ivankovcu.