NINOSLAV ERIĆ: RODITELJIMA OSNOVACA NA TERITORIJI OŠTINE ĆUPRIJA BIĆE UPLAĆENO PO 10.000 DINARA - Ćuprija.net
30532
post-template-default,single,single-post,postid-30532,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

NINOSLAV ERIĆ: RODITELJIMA OSNOVACA NA TERITORIJI OŠTINE ĆUPRIJA BIĆE UPLAĆENO PO 10.000 DINARA

NINOSLAV ERIĆ: RODITELJIMA OSNOVACA NA TERITORIJI OŠTINE ĆUPRIJA BIĆE UPLAĆENO PO 10.000 DINARA

Sednicu opštinskog parlamenta, zakazanu po hitnom postupku, obeležio je obiman dnevni red. Zasedanje je započelo odlukom o povećanju budžeta po više budžetskih pozicija uslovljenih, najviše, novim projektima. Tu pažnju najviše privlači višestruko značajna invsticija u indistrijskoj zoni Minel, gde će do kraja godine biti izgrađena nova trafo stanica, kao i izrada projekta za rekonstrukciju opštinskog puta Dobričevo-Despotovac selo. Sanacija ove vrlo značajne saobraćajnice započeće naredne godine. Nakon toga na red je došao  predlog odluke o gradskim simbolima, grbu i zastavi, kao i načinu i mestu njihove upotrebe. Grb opštine predstavljen u tri oblika, kao veliki, srednji i mali grb, urađen je u skladu sa heraldičkim pravilima i simbolizuje dva milenijuma dugu istoriju Ćuprije. Stilizovana rešenja mosta, Morave i ravaničkih grifona povezuje 2015 godina, kada se Ćuprija zvanično beleži kao deo srpske države. Slično grbu, zastava Ćuprije na sebi nosi najvažnije simbole burne istorije grada na Moravi.

Opštinsko veće je na poslednjoj sednici predložilo – Skupština odlukom danas i potvrdila – da roditelji učenika osnovnih škola sa teritorije opštine imaju prava na bespovratna novčana sredstva u iznosu od 10.000,00 dinara. Obrazlažući predlog, Ninoslav Erić, predsednik Skupštine opštine Ćuprija, istakao je da će po prvi put svaki ćuprijski osnovac dobiti po deset hiljada dinara za nabavku udžbenika ili drugog školskog pribora i, uz isto toliko novca koliko će stići iz državne kase, početak nove školske godine će za roditelje biti mnogo lakši. Ovo nam je omogućila, podvukao je Erić, odlična realizacija budžeta pa se za prvih sedam meseci u opštinsku kasu slilo 725 miliona, što je za 120 miliona više nego prethodne godine. Erić je najavio i nove značajne investicije, pre svega apostrofirajući rekonstrukcije vrtića „Šećerko“ i osnovne škole „13 Oktobar“. Inače, za odluku o bespovratnim sredstvima ćuprijskim osnovcima glasali su svi odbornici, a pravo se ostvaruje za svako pojedinačno dete upisano u školsku 2023/2024 godinu. Zahtevi se podnose Opštinskoj upravi – Odeljenju za društvene delatnosti, privredu i lokalno-ekonomski razvoj.

Na predlog Komisije za utvrđivanje naziva trgova i ulica  i uz saglasnost resornog ministarstva, Skupština je donela više odluka. Tako će dosadašnja Ulica Rada Simonovića ubuduće nositi naziv Trg akademika Dragoslava Mihailovića. Nova imena dobiće i ulice u Virinu, Batincu, novoizgrađene ulice u Ćupriji, Bigrenici, Jovcu, Isakovu, Ostrikovcu, Paljanu, Ivankovcu i Senju.

Program razvoja turizma za tri opštine – Despotovac, Ćupriju i Paraćin – planski je dokumenat koji treba da doprinese da se nesumnjiv turistički potencijal tri susedne opštine bolje poveže i zajednički razvija, gde je to moguće i konačno zajednički predstavi. U tom cilju svaka opština će delegirati svoje predstavnike u radnu grupu koja će u narednih šest meseci, uz pomoć Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, pripremiti predlog programa.

I naredna tačka odnosila se na budući razvoj. Plan razvoja opštine za period 2024-2030 je temeljni dokument budućeg razvoja Ćuprije. Pripremiće ga kordinacioni timovi i radne grupe po oblastima. Rok za izradu plana je kraj maja naredne godine.

Naredne dve tačke dnevnog reda odnosile su se na otuđenje gradskog građevinskog zemljišta na potesu industrijska zona Minel. U prvom slučaju reč je o tri katastarske parcele ukupne površine 4,4 hektara, a u drugom – o parceli površine jedan hektar. Na ovim lokacijama biće izgrađeni proizvodni objekti, a o javnoj prodaji zemljišta staraće se petočlana komisija formirana skupštinskom odlukom.

Skupštinsko zasedanje privele su kraju odluke o operativnom planu i programu mera odbrane od poplava za vodotokove drugog reda, izveštaj o izvršenju budžeta za prvo polugodište 2023 godine, izveštaj o radu stalne komisije opština Ćuprija i Paraćin za eksploataciju i održavanje zajedničkog vodovoda i informacija o usklađenosti programa i aktivnosti javnih preduzeća čiji je osnivač opština.