OBELEŽENA GODIŠNJICA OŠ "ĐURA JAKŠIĆ" U ĆUPRIJI - Ćuprija.net
29130
post-template-default,single,single-post,postid-29130,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

OBELEŽENA GODIŠNJICA OŠ “ĐURA JAKŠIĆ” U ĆUPRIJI

OBELEŽENA GODIŠNJICA OŠ “ĐURA JAKŠIĆ” U ĆUPRIJI

Najstarija škola u Ćupriji, osnovna škola „Đura Jakšić“ obeležila je 133 godišnjicu postojanja.

Ove godine pored sportskih aktivnosti i utakmice u malom fudbalu koju svake godine tradicionalno igraju osmaci i nastavnici škole, proslavu godišnjice postojanja prati priredba namenjena predškolcima obrazovne ustanove “Dečija radost” koji će ove godine prvi put sesti u đačke klupe.

Prema istraživanjima, prva škola u Ćupriji je otvorena 1808. godine. Škola je bila smeštena u zgradi nekadašnje kafane “Sinđelić”. OŠ “Đura Jakšić” u Ćupriji je naslednica Prve ćuprijske škole i spada u najstarije škole u Srbiji. Tokom Prvog Balkanskog rata je pretvorena u bolnicu. U ratnim godinama koje su usledile, prostorije škole više puta su menjale namenu sve do 1953 godine kada je formirana osmogodišnja škola u čiji su sastav ušli učenici nižih razreda gimnazije i osnovne škole. Iste godine pri školi je otvoreno zabavište sa pedesetoro dece. Danas školu čine: osmorazredna matična škola u Ćupriji sa dvadeset četiri odeljenja, osmorazredna škola u Jovcu sa osam odeljenja i četvororazredne škole u Ivankovcu-Paljanu i Bigrenici sa četiri odeljenja dok u Kovanici i Ostrikovcu postoji po jedno odeljenje ove škole.