ODRŽANA 22. SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE ĆUPRIJA - Ćuprija.net
28812
post-template-default,single,single-post,postid-28812,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

ODRŽANA 22. SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE ĆUPRIJA

ODRŽANA 22. SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE ĆUPRIJA

Slušaj tekst!
Slušaj tekst!

Usvajanjem odluke o završnom računu za 2022 godinu počela je 22. sednica Skupštine opštine Ćuprija. Rad odborika nasavljen je usvajanjem Odluke o stipendiranju učenika i studenata deficitarnih zanimanja, talentovanih studenata i učenika i studenti sa invaliditetom. Uz dobre ocene uslov je i da imaju prebivalište na teritoriji opštine Ćuprija. Iznos i broj stipendija utvrđivaće se posebnom odlukom, a stipendije će se isplaćivati u mesečnim ratama.

Odbornici su podržali godišnje utvrđivanje najnižih cena tekućeg i investicionog održavanja zgrada i naknada za rad prinudnih upravnika pa će se tako u tekućoj godini izdvajti mesečna nadoknade za održavanje zgrada od 359, 7o dinara za zgrade bez lifta do 467,60 za one u kojima postoji lift. Nadoknade za rad prinudnih upravnika utvrđene su u rasponu od 239,80 do 335,70 dinara mesečno po stanu.

Sednica Skupštine nastavljena je nizom tačaka iz oblasti urbanizma. Prva na redu bila je odluka o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojine opštine neposrednom pogodbom. Reč je o kupovini 5 parcela u KO Supska, a razlog je što su te parcele pogodne za izgradnju bunara za vodosnabdevanje grada. Nastavljeno je odlukama o otuđenju građevinskog zemljišta u KO Supska, Mijatovac i Ćuprija. U prva dva slučaja radi se i ispravkama parcela na zahtev meštana dok je na parceli u Ćupriji došlo do promene vlasničkog odnosa što je uslovilo poništavanje raspisanog oglasa o prodaji.

Nakon urbanističkih na red su došle izmene osnivačkih akata muzeja „Horeum margi-Ravno“ i Ustanove kulture. Dve tačke iz oblasti poljoprivrede dopunile su dnevni red i to predlog  odluke o godišnjem planu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini.  Nakon toga odbornička većina usvojila je i predlog programa za sprovođenje poljoprivredne politike u opštini za 2023. godinu, a za koje je resorno ministartvo dalo saglasnost. Za ambiciozan projekat razvoja poljoprivredne delatnosti u opštini iz budžeta je izdvojeno 9,5 miliona dinara od čega je 2 miliona ili više od petine ukupnih sredstava predviđeno za podršku mladima u ruralnim sredinama.

Sednica je završena usvajanjem informacije o usklađenosti planiranih i realizovanih programa i analizom poslovanja javnih preduzeća.