TRADICIONALNA OPŠTINSKA SMOTRA RECITATORA "PESNIČE NARODA MOG" 2023. - Ćuprija.net
27640
post-template-default,single,single-post,postid-27640,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

TRADICIONALNA OPŠTINSKA SMOTRA RECITATORA “PESNIČE NARODA MOG” 2023.

TRADICIONALNA OPŠTINSKA SMOTRA RECITATORA “PESNIČE NARODA MOG” 2023.

Smotra recitatora Srbije “Pesniče naroda mog” kontinuirano traje već 54 godine. Ova manifestacija jedinstvena je u našoj zemlji, pa je njen značaj utoliko veći. Tehnološki razvoj gotovo potpuno je pobedio pisanu reč, a naročito poeziju i njeno umetničko kazivanje. Ipak, činjenica da stotne dece prođe kroz sve nivoe takmičenja u toku samo jedne godine i da recitovanje opstaje i traje već punih pet decenija, govori da je naša zajednička dužnost da prepoznamo značaj ove manifestacije, sačuvamo je i neprestano unapređujemo. 

Narodna biblioteka “Dušan Matić” iz Ćuprije organizator je opštinskog takmičenja na kome učešće ove godine ostvaruje po 12 učenika nižih i viših razreda osnovne škole i 11 učenika srednjih škola koji ujedno čine najstariju kategoriju takmičenja. Pobednici po kategorijama na opštinskom, učestvovaće na okružnom takmičenju. 

Visokim kriterijumima i kompetentnom ocenjivačkom komisijom, koju čine Kristina Pavlović – Rajić, pesnikinja i profesorka srpskog jezika i knjižževnosti iz Beograda, Leposava Ivanković, profesorka srpskog jezika i bibliotekarka iz Paraćina i Bojan Miloradović, pesnik i glumac iz Jagodine, na najbolji način promoviše se umetničko stvaralaštvo dece i mladih, afirmišu pozitivne kulturne i umetničke vrednosti kroz književne sadržaje, neguje se jezik, razvija ljubav prema poeziji, stiču nova znanja i veštine umetničkog govora i interpretacije. 

Poetsko veče, svojim nastupom upotpunili su učenici Osnovne muzičke škole “Dušan Skovran”.