OPŠTINSKI ODBORNICI ODRŽALI 21. ZASEDANJE SKUPŠTINE - Ćuprija.net
27137
post-template-default,single,single-post,postid-27137,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

OPŠTINSKI ODBORNICI ODRŽALI 21. ZASEDANJE SKUPŠTINE

OPŠTINSKI ODBORNICI ODRŽALI 21. ZASEDANJE SKUPŠTINE

Sa jednom dopunom – predlogom Odluke o rebalansu budžeta – 21. sednica opštinskog parlamenta bila je zaokružena sa isto toliko tačaka dnevnog reda. Sednicu je otvorio predlog Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite. Davno aktivan pa napušten koncept društvene samozaštite, ponovo je aktuelizovan u zaštiti društvene zajednice prvenstveno od elementarnih nepogoda. Odlukom su utvrđena načela i organizaciona ustrojstva civilne zaštite.

Naredna tačka odnosila se na izmene Odluke o platama izabranih i postavljenih lica u organima opštine. Izmenom Odluke o ostvarivanju interesa građana u oblasti sporta utvrđeno je da kontrolu realizacije programa sportskih organizacija vrši Sportski savez i posebna komisija, dok je na predlog Predškolske ustanove „Dečija radost“, utvrđeno da ova ustanova može povećati ili smanjiti broj dece u vaspitnim grupama za 20 odsto.

Na predlog Opštinskog veća, Skupština opštine utvrdila je da su doktori Predrag Božić, Jelena Petković i Goran Cvetković nadležni za izdavanje potvrda o vremenu i uzroku smrti za lica koja su preminula van zdravstvene ustanove.

Naredno pitanje odnosilo se na Akcioni plan o kontroli i smanjenju populacije napuštenih životinja, koji će važiti do 2025. godine. Nakon toga, odbornici su razmatrali Odluku o programu korišćenja budžetskih sredstava za zaštitu životne sredine, koji je prethodno prošao proveru resornog ministarstva. Program je sada dobio „zeleno svetlo“ Skupštine opštine, isto kao i izveštaj o radu za prethodnu godinu Saveta za zdravlje opštine Ćuprija.

Sednicu parlamenta nastavljena je razmatranjem dve tačke dnevnog reda posvećene Opštinskom štabu za vanredne situacije. Skupština je prihvatila i godišnji izveštaj o radu u prethodnoj i plan za ovu godinu.
Set tačaka dnevnog reda koji se ticao funkcionisanja KJP „Ravno 2014“ otvoren je izmenama cenovnika. Zbog rasta ulaznih troškova, pre svega energenta, cene vode i kanalizacije porasle su za 20, iznošenja smeća 12 odsto, kao i cene pojedinih sredstava neophodnih za rad zimske službe. Nakon izmena cenovnika, odbornici su podržali i godišnje planove komunalnog preduzeća za odvođenje atmosferskih voda, održavanje javnog zelenila, obezbeđivanje javnog osvetljenja i godišnji i srednjoročni plan za održavanje opštinskih puteva.

Skupština je prihvatila zahtev sportskog futsal udruženja „KFM Virtus“ iz Supske o promeni naziva u „KFM Ćuprija“ i sličan zahtev Udruženja ratnih veterana da u nazivu ovog udruženja stoji i ime grada.

Skupštinsko zasedanje zatvoreno je predloženom dopunom dnevnog reda: izmenom Odluke o budžetu za 2023 godinu. Predloženi rebalans usvojen je zbog potreba budžetskih korisnika da svoje finansijske obaveze, uvećane zbog rasta cena električne energije, blagovremeno izmire.