PREDSTAVLJEN BOGDAN RAŠKOVIĆ - ZABORAVLJENI PRAVEDNIK IZ ĆUPRIJE - Ćuprija.net
27042
post-template-default,single,single-post,postid-27042,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

PREDSTAVLJEN BOGDAN RAŠKOVIĆ – ZABORAVLJENI PRAVEDNIK IZ ĆUPRIJE

PREDSTAVLJEN BOGDAN RAŠKOVIĆ – ZABORAVLJENI PRAVEDNIK IZ ĆUPRIJE

Autor knjige „Zaboravljeni pravednik” dr Veljko Đurić Mišina jedan je od najboljih poznavalaca istorije stradanja srpskog naroda na prostoru NDH tokom Drugog svetskog rata. 

Najvažnije teme njegovih naučnih istraživanja su sudbina srpskog naroda u jugoslovenskoj državi i istorija Srpske pravoslavne crkve i ratna stradanja u Drugom svetskom ratu, naročito u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Svoja saznanja i istraživanja zabeležio je u knjizi koja se odnosi na činovnika vojnog odseka Jugoslovenske državne železnice i istovremeno agenta tajne službe „Nedićeve vlade“, Bogdanu Raškoviću – Ćupričaninu koji je spasio preko 35.000 ljudi iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata!

Takvo istraživanje odnosilo se i na rad Bogdana Raškovića – Ćupričanina kojme su misijame spa[avanja poveravali Milan Aćimović, čelni čovek Komesarske uprave u Srbiji i Milan Nedić, predsednik “vlade narodnog spasa”.

Rašković je najmanje 12 puta putovao u NDH. Ima indicija da je prve informacije o srpskim zatočenicama u hrvatskim logorima upravo on doneo u Beograd, da je isključivo zahvaljujući vezama sa nemačkim obaveštajcima uspevao da se nesmetano kreće po NDH.

Njegovi izveštaji, spiskovi sa imenima stotina Srba zatočenih u mnogobrojnim logorima, ali i drugi izvori poput dnevnika Diane Budisavljević, govore o Raškovićevim velikim nastojanjima da učini sve što može da izbavi što veći broj svojih sunarodnika iz kandži Endehazije.

Autor „Zaboravljenog pravednika“ dr Veljko Đurić Mišina napisao je preko 20 monografija i 50 naučnih članaka, uredio preko 50 naslova i učestvovao u izradi nekoliko dokumentarnih filmova.