USVOJEN BUDŽET OPŠTINE ĆUPRIJA ZA 2023. GODINU - Ćuprija.net
26226
post-template-default,single,single-post,postid-26226,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

USVOJEN BUDŽET OPŠTINE ĆUPRIJA ZA 2023. GODINU

USVOJEN BUDŽET OPŠTINE ĆUPRIJA ZA 2023. GODINU

Poslednja sednica Skupštine opštine Ćuprija u tekućoj godini održana je po hitnom postupku. Zasedanje je otvoreno razmatranjem predloga Odluke o budžetu za 2023. godinu. U njemu je dovoljno para, obrazložio je predlagač budžeta Jovica Antić, za neke od predviđenih i kapitalnih investicija koje će narednu godinu učiniti boljom od ove i prethodnih.

U godini koja je pred nama oko sto dvadeset miliona dinara investiraće se u vodosnabdevanje kroz izgradnju novih bunara u Supskoj, na Strelištu i Slaviji, koji će gradu obezbediti nedostajuće količine vode. Kad bude završena već započeta rekonstrukcija magistralnog cevovoda od Paraćina i urađena kompletna rekonstrukcija gradske mreže, vitalni gradski problem sa vodosnabdevanjem, biće konačno rešen. Investiraće se I u rekonstrukciju javne rasvete u gradu i selima, a to će se kroz uštedu energije vraćati narednih godina.

U velike investicione projekte za naredne godinu, zašta su obezbeđena sredstva iz realnih izvora, ubraja se I rekonstrukcija Ulice cara Lazara, izgradnja trga Stefana Prvovenčanog, završetak Doma kulture u Supskoj…

Rezimirajući proteklu i najavljujući narednu godinu, Ninoslav Erić, predsednik SO Ćuprija, podvukao je dobru finansijsku politiku svih prethodnih godina, pa ovu Ćuprija „ispraća“ sa izvršenjem budžeta od blizu 1,3 milijardi i budžetskim suficitom. Podsećajući na ogroman nasleđeni problem dugova Doma zdravlja, težak oko 3, 5 miliona evra, Erić je naglasio da je upravo odgovornim vođenjem finansija opština uspela i da te dugove gotovo u celosti vrati i da sve ove godine investire u značajne projekte.

Posle usvajanja budžeta koji je, razumljivo, privukao najveću pažnju odbornika, usvojeni su izmena Plan detaljne regulacije za MZ Isakovo i predlog Kadrovskog plana Opštinske uprave za narednu godinu.

Na dnevnom redu se našao i Program razvoja kulture u opštini za period do 2029. godine koji definiše smernice u kojima će se realizovati kulturne aktivnosti, ali i unapređivati infrastruktura objekata kulture – u gradskoj bilioteci, Muzeju „Horeum Margi-Ravno“ i Ustanovi kulture.

Program održavanja javne higijene i plan iznošenja smeća, koje je preduzeće „Por ,Verner, Veber“ dostavilo a odbornici podržali, uveli su u narednu tačku dnevnog reda, a to je povećanje cena usluga javne higijene ovog komunalnog preduzeća. Na predlog Opštinskog veća prihvaćeno je povećanje cena za 12 odsto, a poskupljenje je obrazloženo rastom troškova poslovanja.

I naredna tačka dnevnog reda odnosila se na usklađivanje cenovnika. JP „Zoohigijena“ je tražilo i dobilo povećanje cena svojih usluga, a razlog je, kao i kod prethodnog zahteva, rast cena ulaznih troškova.

Odbornici su svojim glasovima podržali Izveštaj o proceni vrednosti nepokretnosti u javnoj svojini opštine što je i zakonska obaveza lokalne samouprave.

Sednicu su zatvorile odluke o imenovanjima i razrešenjima. Za direktora JP „Zoohigijena“ imenovan je Goran Petrović, doktor veterinarske medicine, koji je i dosad obavljao tu funkciju. Prihvaćen je i predlog Upravnog odbora muzeja „Horeum Margi-Ravno“ da se za direktora ponovo imenuje Novak Novaković. OŠ „13 Oktobar“ dobila je nove članove Saveta roditelja, MZ Krušar novog predsednika Radne grupe, a Komisija za koordinaciju inspekcijskog nadzora opštine, zbog zakonskih promena, ostala je bez jednog člana.