OPŠTNSKI VEĆNICI PODRŽALI PREDLOG BUDŽETA ZA 2023. GODINU - Ćuprija.net
26020
post-template-default,single,single-post,postid-26020,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

OPŠTNSKI VEĆNICI PODRŽALI PREDLOG BUDŽETA ZA 2023. GODINU

OPŠTNSKI VEĆNICI PODRŽALI PREDLOG BUDŽETA ZA 2023. GODINU

Prva i najvažnija tačka dnevnog reda na 86. sednici Opštinskog veća bio je Predlog budžeta za narednu godinu.

Budžet u iznosu od 1.777.958.000 dinara je, koncipiran na prošlogodišnjem i zasnovan na realnim izvorima finansiranja. Naredna godina bi trebalo da stavi tačku i na decenijski problem vodosnabdevanja. Uz postojeća dva nova bunara kod Supske, planiran je još jedan na istoj lokaciji, jedan na Strelištu i jedan na potesu Slavija. Vrednost ovih radova je 75 miliona, a uz rekonstrukciju magistralnog cevovoda od Paraćina, gde su radovi uveliko odmakli, očekuje se i zamena gradskog cevovoda, zašta će sredstva obezbediti nacionalna kancelarija za javna ulaganja, odnosno sada resorno ministarstvo. Najveći deo rashoda predviđen je za zarade, ali su značajna sredstva predviđena za kapitalne objekte, kao što su rekonstrukcija trotoara i same Ulice cara Lazara i izgradnja Trga Stefana Prvovenčanog, rekonstrukcija Modne kuće, završetak Doma kulture u Supskoj. Za rekonstrukciju javne rasvete u gradu i selima, u naredne dve godine biće utrošeno gotovo 300 miliona, a samo naredne gotovo polovina te sume. Reč je o ogromnoj investiciji u kojoj će akcenat biti na zameni postojeće daleko efikasnijom led rasvetom.

Sednica je nastavljena razmatranjem kadrovskog plana organa Opštinske uprave, Pravobranilaštva i interne revizije za narednu godinu. Plan je, u skladu sa odredbama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, usaglašen sa planiranim budžetskim sredstvima.

Četvrta tačka dnevnog reda, bila je posvećena razvoju kulture za period do 2029. godine. Ambiciozni planovi tri opštinske institucije kulture: Ustanove kulture, gradske biblioteke i muzeja Horeum Margi – Ravno, treba da nastave pozitivan trend afirmacije svih kulturnih aktivnosti u opštini.

KJP „Ravno 2014“ tražilo je i dobilo saglasnost većnika za predlog povećanje cena usluga za 20 odsto, što je obrazloženo činjenicom da je poslednja korekcija cena izvršena pre više od godinu i po dana, a da su se u tom periodu u nekoliko navrata menjale cene repromaterijala. I pored ovog poskupljenja Ćuprija će, sa cenom kubika vode od 89 dinara, biti u grupi opština sa najeftinijom vodom u republici.

Usklađivanje cenovnika tražilo je i dobilo  drugo komunalno preduzeće, PVV Doo Niš od 12 odsta. Preduzeće PVV je iatovremeno predstavilo i dobilo podršku Opštinskog veća i za Godišnji plan održvanja javne higijene u gradu.

Zahtev za usklađivanje cenovnika podnelo je i JP „Zoohigijena“, a razlozi korekcije cena su, kao i kod prethodnika, obrazloženi rastom ulaznih troškova. Sva tri zahteva upućena su na skupštinsko glasanje i na dalju proceduru pre konačne primene.

Posle odluka o korekcijama cena javnih i komunalnih preduzećima, članovi Opštinskog veća dali su saglasnost na procenu nepokretnosti u javnoj svojini koje je opštinska komisija uradila na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi.

Brzo usvojene tehničke izmene Pravilnika o organizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi dovele su do naredne dve tačke posvećene KJP “Ravno 2014“. Prvo je prihvaćen izveštaj komunalnog preduzeća o trošenju sredstava koje je im je opština dodelila za radove na vodovodnoj infrastrukturi. Reč je o subvenciji u iznosu od 40 miliona za vodosnabdevanje fabrike SMP i naselja Dobričevo. Ovom preduzeću narednom odlukom odobrena je nova subvencija u iznosu od 11.574.000 dinara, a najveći deo izdvojenih sredstava otići se za rekonstrukciju vodovodne mreže u ulicama Karađorđeva, cara Lazara i Miodraga Novakovića.

Sednicu su zatvorili predlozi o preraspodeli odobrenih sredstava KUD „Železničar“ i izmene finansijskih planova MZ Vlaška i muzeja Horeum Margi-Ravno.