ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA NACRTA ODLUKE O BUDŽETU ZA 2023. GODINU - Ćuprija.net
25827
post-template-default,single,single-post,postid-25827,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA NACRTA ODLUKE O BUDŽETU ZA 2023. GODINU

ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA NACRTA ODLUKE O BUDŽETU ZA 2023. GODINU

Kako bi se čuo glas javnosti pre donošenja jednog od najvažnijih opštinskh akata – Budžeta opštne, lokalna adimistracija pokrenula je javnu raspravu i prezentaciju nacrta Odluke o budžetu za 2023. godinu. Ovakav oblik diskusije održava se po prvi put a okupio je zainteresovane građane Ćuprije, kao i predstavnike političkih i nevladinih organizacija.

Tokom dvočasnovne diskusije mogli su se čuti različiti predlozi i sugestije. Od onih individualnih, u kojima su građani iznosili svoje, najčešće komunalne probleme, do nekih širih, socijalnih pitanja.

Nacrt budžeta predstavio je njegov predlagač i izvršilac, Jovica Antić, predsednik Opštine Ćuprija. Naredni budžet je je pre svega realan, zasnovan na realnim prihodima i realnom trošenju budžetskih para. Na prihodnoj strani nalazi se 1.736.198.000 dinara, otprilike koliko i prethodne godine, a budžetska kasa najviše će se puniti iz poreza na zarade (gotovo 732 miliona) i iz poreza na imovinu (371 milion). Transferi iz državnih organa planirani su na 222 miliona, a važno je naglasiti, rekao je predsednik Antć, da predloženim budžetom nisu planirana kreditna zaduživanja.

Kada je reč o rashodima, značajna sredstva odvojena su za investiranje u neke od kapitalnih objekata planiranih za sledeću i naredne godine. To se pre svega odnosi na rekonstrukciju ulice Cara Lazara i izgradnju Trga Stefana Prvovenčanog, pretvaranje Modne kuće „22. decembar“ u zgradu opštinske uprave i, kako je Antić naglasio, konačno stavljanje tačke na problem vodosnabdevanja.

Izgradnjom dodatnih bunara u Supskoj, na strelištu i na Slaviji, kompletnom rekonstrukciojom magistralnog vodovoda od izvorišta „Sveta Petka“, grad će imati stalno i stabilno snabdevanje pijaćom vodom. Uz zamenu 18 kilometara vodovodne mreže u gradu – a finansiranje ovih radova „teških“ nekoliko stotina miliona potvrdilo je Ministarstvo za javna ulaganja – decenijska muka građana Ćuprije konačno će postati prošlost.

U krojenju budžeta prihvaćeni su i zahtevi mesnih zajednica da se za rekonstrukciju seoskih puteva izdvoji više para.

Odgovarajući na predloge iznete na javnoj raspravi, Jovica Antić je rekao da će sve sugestije biti pažljivo razmotrene, a da će ono što je opšti interes, a može da se uklopi u budžetske okvire, naći mesto u konačnoj verziji budžeta.