TIČE SE SVIH NAS, DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA - Ćuprija.net
23901
post-template-default,single,single-post,postid-23901,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

TIČE SE SVIH NAS, DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

TIČE SE SVIH NAS, DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Od 1960. godine 25. novembar obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Svaka žena ima pravo na osnovna ljudska prava, a 25. novembar je dan kada bi o tome trebalo da pričamo glasnije i više.

Današnjim datumom počinje kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja će trajati do 10. decembra – Dana ljudskih prava. Tokom trajanja kampanje biće organizovan niz tribina i okruglih stolova, panela, diskusija i drugih programa koji treba da podignu pažnju društva da prepozna, prijavi i sankcioniše nasilje nad ženama.

Ove godine kampanja je usmerena na podsticanje svih građana i građanki da pruže podršku ženama koje doživljavaju seksualno uznemiravanje.

Problemom nasilja nad ženama ali i redovnim edukacijama osetljivih grupa bavi se i Cenar za socijalni rad u Ćupriji uz podršku svih relavantnih službi koje su uključene u proces zaštite žrtava i sankcionisanja počinilaca nasilja.

Na tribini čiji je organizator ova institucija socijalne zaštite, istaknuto je da nasilje nad ženama predstavlja značajan javno-zdravstveni problem sa dubokim socijalnim, zdravstvenim i ekonomskim posledicama za pojedinca, porodicu i društvo u celini.

U Srbiji, 2022. godine, 25. novembar dočekujemo užasnuti nasiljem koje eskalira u društvu. Muškarci ubijaju žene ili ih povređuju a očevi ubijaju decu da bi se osvetili bivšim suprugama.

Nasilje nad ženama koje čine njihovi aktuelni ili bivši, bračni ili vanbračni partneri predstavlja najučestaliji vid nasilja u porodici i karakteriše se trajnošću, širokom rasprostranjenošću, prisustvom tradicionalnih mehanizama okrivljavanja žrtve, prisustvom društvenih stereotipa koji zamagljuju pravu sliku ove pojave i odgovornost kako učinioca tako i institucija a najveći broj žena zbog straha nikada ne prijavi ovakav problem.