POLAGANEJM CVEĆA NA SPOMENIK PALIM RATNICIMA ĆUPRIJE OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU - Ćuprija.net
23749
post-template-default,single,single-post,postid-23749,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

POLAGANEJM CVEĆA NA SPOMENIK PALIM RATNICIMA ĆUPRIJE OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

POLAGANEJM CVEĆA NA SPOMENIK PALIM RATNICIMA ĆUPRIJE OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Ceremonijom polaganja cveća na spomenik palim ratnicima za oslobođenje Ćuprije obeležen je 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici opštine Ćuprija i SUBNOR-a. U ime opštine cveće su položili predsednik Jovica Antić i zamenik predsednika Vladimir Vasiljević.

Današnji praznik jedan je od tri međusobno povezana značajna datuma tokom kojih se u Ćupriji, u  oktobru i novembru, evociraju sećanja na događaje iz Prvog svetskog rata i njihove aktere.

Opština Ćuprija ove važne praznike u svojoj istoriji obeležava na dostojan način i odaje počast herojima i oslobodiocima.

Današnji državni praznik, Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su u francuskom gradu Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončana ratna dejstva na zapadnom frontu. Silama Antante – Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji – kao saveznička sila priključila se Kraljevina Srbija i dala izuzetan doprinos ukupnoj pobedi u Prvom svetsku ratu i slamanju Austrougarske monarhije.