ODRŽANA JE 80. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA - Ćuprija.net
23736
post-template-default,single,single-post,postid-23736,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

ODRŽANA JE 80. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

ODRŽANA JE 80. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

80. sednicu Opštinskog veća otvorio je predlog Odluke o pribavljanju nepokretnosti neposrednom pogodbom na KO Ćuprija. Reč je o realizaciji već donete skupštinske odluke da se za izgradnju saobraćajnice pribavi nepokretnost površine jednog kvadrata koja je u posedu SMP Automotiv.

Rad većnika nastavljen je donošenjem odluke o javnim raspravama koja predviđa načine učešća građana u donošenju akata lokalne samouprave. Na javnim raspravama, koje mogu biti organizovane elektronski ili u formi otvorenog sastanka, građani, organizacije i udruženja moći će da iznose svoje predloge i sugestije o svim pitanjima funkcinisanja lokalne zajednice. Odluka utvrđuje obaveznost javnih rasprava kada su na dnevnom redu temeljni akti kao što su Statut, budžet, planski i razvojni dokumenti opštine.

Naredna tačka dnevnog reda bila je u vezi sa tim pitanjem i odnosila se na trošenje sredstava koja se prikupljaju od poreza na imovinu. Kako su ova sredstva prihod lokalne zajednice i u nju se vraćaju, o tome gde ih treba usmeriti – neophodno je mišljenje građana. Dokument pod nazivom „Plan aktivnosti za uključivanje građana u procesu trošenja sredstava prikupljenih po osnovu poreza na imovinu za period 2022-2025“ dobio je jednoglasnu podršku većnika. Pored ove tačke većinu je dobio i predlog izmene Statuta Turističke organizacije Ćuprija.

Projekat energetske sanacije objekata za ovu godinu ušao je u završnu fazu. Stručna komisija opštine utvrdila je konačan predlog, a Opštinsko veće prihvatilo jedinstvenu listu, na kojoj je 46 objekata. Vlasnici tih kuća i stanova u zajedničkim objektima, uz pomoć lokalne samouprave, u narednim godinama značajno će smanjiti troškove grejanja.

Na predlog Komisije za raspodelu sredstava budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede, Opštinsko veće je donelo odluku o sufinasiranju kamata na poljoprivredne kredite za devet poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opštine u ukupnom iznosu od 175.332 dinara. Za investicije u fizičku imovinu i nabavku osnovnih sredstava, sedam poljoprivrednih proizvođača dobiće 294.061 dinar. Za investicije u pčelarstvo, komisija je izdvojila 402.191 dinar a pčelarsku opremu će zanoviti devet ćuprijskih pčelara. Za sredstva namenjenih afirmaciji stočarstva nije bilo puno prijavljenih, pa je jedna subvnecija u iznosu od 16.100 dinara otišla poljoprivrednom proizvođaču iz Senja. Za namenska budžetska sredstva za regresiranje reproduktivnog materijala za veštačko osemenjavanje krava izdvojeno je 22 hiljade dinara, a sredstva će iskoristiti tri poljoprivredna gazdinstva. Branko Milojević, predsednik komisije obavestio je članove veća da su u toku još dva konkursa za sredstva Fonda za razvoj poljoprivrede – za nabavku sadnog materijala i za organsku proizvodnju, i da će oba konkursa biti završena do kraja meseca.

JKP „Ravno 2014“ dostavilo je plan zimskog održavanja saobraćajnica, na koji je Opštinsko veće dalo saglasnost, istovremeno formiravši štab zimske službe.

U skladu sa Odlukom o stipendiranju učenika koji pohađaju deficitarna zanimanja,

Opštinsko veće donelo je odluku da 17 učenika prvog razreda Tehničke škole dobiju stipendije u ovoj školskoj godini.

Sednicu su završile odluke Opštinskog veća o prihvatanju izveštaja o radu Opštinske uprave i izmeni finansijskog plana OŠ „Vuk Karadžić“.