U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD U ĆUPRIJI ODRŽAN REGIONALNI AKREDITACIONI TRENING ZA PERSONALNOG ASISTENTA - Ćuprija.net
23653
post-template-default,single,single-post,postid-23653,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD U ĆUPRIJI ODRŽAN REGIONALNI AKREDITACIONI TRENING ZA PERSONALNOG ASISTENTA

U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD U ĆUPRIJI ODRŽAN REGIONALNI AKREDITACIONI TRENING ZA PERSONALNOG ASISTENTA

Za bolji položaj osoba sa invaliditetom Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu opštine Ivanjica kroz različite oblike podrške realizuje veliki broj projekata.

Da sada su u Ćupriji uz punu podršku lokalne samouprave i Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu organizovani projekti podrške za lične pratioce deteta i pomoć u kući za starija lica odnosno gerento domaćice. Treći akreditovani projekat koji se organizuje je pod nazivom “Servis podrške pripadnicima ranjivih grupa u opštini Ćuprija” i podrazumeva obuku za personalne asistente. Usluga personalne asistencije ubraja se u usluge podrške za samostalni život osoba sa invaliditetom i njihovom što samostalnijem funkcionisanju u socijalnoj zajednici i kućnom okruženju, rekla je Mirjana Ocokoljić, defektolog Društva za cerebralnu i dečiju paralizu u Ivanjici.

Korisnici usluge personalnog asistenta su punoletna lica sa invaliditetom prvog ili drugog stepena a asistenti mogu da im pružaju podršku u toku školovanja ako su na fakultetu, u obavljanju radnih obaveza, oko odlaska na posao odnosno u svim aktivnostima koje imaju osobe tipičnog razvoja.

Trening za personalnog asistenta koji se organizuje u Centru za socijalni rad u Ćupriji pohađa dvadeset naših sugrađana i njihov posao je da pored podrške osobama sa invaliditetom u dnevnim životnim veštinama pružaju podršku korisnicima u kretanju u kući i van nje i zadavoljenju radnih zadataka. Da bi radili posao za koji se obučavaju, asistenti moraju da ispune osnovne uslove, prođu program akreditovane obuke, da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi krivični postupak.

Organizacijom ovakvih programa lokalna samouprava se trudi da pomogne nezaposlenim licima koja po završetku obuke dobijaju sertifikat o stručnoj osposobljenosti za pružanje usluge ličnog asistetna a osobama sa invaliditetom da olakša život u lokalnoj zajednici.