VIDOVDANSKE SVEČANOSTI 2022 OD 24. DO 29 JUNA - Ćuprija.net
22629
post-template-default,single,single-post,postid-22629,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

VIDOVDANSKE SVEČANOSTI 2022 OD 24. DO 29 JUNA

VIDOVDANSKE SVEČANOSTI 2022 OD 24. DO 29 JUNA

Tradicionalna manifestacija “Vidovdanske svečanosti” biće održana u periodu od 24. do 29. juna na više lokacija u Ćupriji a pratiće je bogat kulturno umetnički program. 

Program svečanosti biće otvoren 24. juna u 19 sati u galeriji muzeja “Horeum Margi Ravno” izložbom “Srednji vek iz arheološke zbirke Zavičajnog muzeja u Jagodini”. Narednog dana u letnjoj čitaonici Narodne biblioteke “Dušan Matić”, sa početkom u 17 sati, biće održana tribina “Fragmenti o srpskom svetu” na kojoj će govoriti Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru. 

Programom ovogodišnjih “Vidovdanskih svečanosti” predviđene su u nedelju 26. juna likovne radionice i dečije viteške igre pod nazivom “Stazama Kneza Lazara”. Istog dana u 19 sati na letnjoj pozornici u Senju biće održana smotra folklornih ansamabala “Zaigrajmo Vidovdansko kolo” na kojoj će nastupiti kulturno umetnička društva “Knez Lazar” iz Senja, “Krušarska mladost” iz Krušara, “Selevac” iz Selevca i “Horeum Margi” iz Isakova. 

Svečana Vidovdanska akademija biće održana u ponedeljak, 27. juna, u porti manastira sa početkom u 19 sati i 30 minuta. Sveta Vidovdanska liturgija biće služena 28. juna u 8 sati i 30 minuta.

Ovogodišnji program “Vidovdanskih svečanosti” upotpuniće promocija Ravaničkog zbornika “Ravanica u sjaju” sa početkom u 11 sati i 30 minuta u porti manastira Ravanica i “Svibor” viteške igre. Pratioce programa Vidovdanskih svečanosti očekuje 28. juna od 20 sati u sali OMŠ “Dušan Skovran” projekcija dokumentarno-igranog filma “Knez Lazar” a 29. juna u Muzeju “Horeum Margi – Ravno” tribina “Srpske zemlje pre Nemanjića”. Gost tribine koja počinje u 19 sati biće arheolog Marko Aleksić. 

Organizator programa “Vidovdanske svečanosti” je Turistička organizacija Opštine Ćuprija, u saradnji sa Muzejom “Horeum Margi – Ravno”, Narodnom bibliotekom “Dušan Matić”, Ustanovom kulture “Ćuprija” i Predškolskom ustanovom “Dečja radost”. Pokrovitelj manifestacije je Opština Ćuprija.