ODRŽANA JE 68. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA - Ćuprija.net
22594
post-template-default,single,single-post,postid-22594,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

ODRŽANA JE 68. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

ODRŽANA JE 68. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Dnevni red sa više tačaka našao se pred gradskim većnicima na 68. sednici opštinskog veća.

 Sednicu je otvorio predlog rebalansa budžeta, uslovljen sredstvima koje je opština dobila od Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva kulture, ali i odustajanjem od kredita za održavanje tekuće likvidnosti, jer je finansiranje opštine redovno. Zbog otkazivanja zaduživanja, ukupan iznos budžeta smanjen je za oko 18,8 miliona dinara.

Usvojena odluka o stipendiranju učenika i studenata omogućiće će najboljim i najtalentovanijim đacima da lakše i brže završe školovanje. Pravo na stipendije, koje se sem u izuzetnim slučajevima ne vraćaju, imaju učenici srednjih škola koji pohađaju deficitarna zanimanja i studenti od druge godine studija sa najmanjom prosečnom ocenom devet. Ovo pravo moći će da ostvare i studenti, i to od prve godine studija, čije su porodice korisnici novčane pomoći Centra za socijalni rad.

Opština Ćuprija i Crkvena opština Supska, odlukom većnika, razmenili su nepokretnosti. Zemljište u selu na kome se nalaze crkveni objekti i koje je dosad bilo vlasništvo opštine, razmenjeno je za parcele koje su pripadale crkvenoj opštini. Za sprovođenje čitavog postupka od obostranog interesa, formirana je tročlana komisija. I naredna tačka ticala se otuđenja nepokretnosti. Objekti u svojini opštine na k.p. 1634 KO Ćuprija (grad) ponuđeni su na prodaju po početnoj ceni od 30.848 evra.

Planovi generalne regulacije za područja Mijatovca, Batinca, Krušara i Supske pretrpeli su izmene, jer su neke parcele u ovim selima promenile namenu, od poljoprivrednog pretvorene su u građevinsko zemljište, pa je ovu promenu Opštinsko veće svojom odlukom i potvrdilo.

Opština Ćuprija je odlukom većnika, Policijskoj stanici u Ćupriji darivala opremu za bolju kontrolu i bezbednost saobraćaja. Reč je o alkometru i fotoaparatu sa pratećom opremom za uviđaje saobraćajnih nezgoda.

Opštinski pravilnik o naknadi troškova za dolazak i odlazak sa posla usklađen je sa aktuelnim zakonskim izmenama, a „zeleno svetlo“ dobio je i Pravilnik o sufinasiranju energetske sanacije porodičnih kuća, kojim se reguliše ugradnja solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. U okviru ovog pitanja Opštinsko veće je raspisalo javni poziv za sufinasiranje ugradnje solarnih panela i formiralo komisiju koja će se u narednom periodu baviti svim pitanjima energetske sanacije.

Naredne tri tačke dnevnog reda posvećene su JKP “Ravno 2014“. Prva se odnosila na saglasnost za više cene usluga građevinske operative, koju su većnici podržali. Nakon toga prihvaćen je zahtev za dodelu subvencija opštine u iznosu od 40.000.000 dinara. Sredstva će se iskoristi za nabavku dva kamiona i vozila sa platformom za rad na visini, kao i tekuće održavanje vodosnabdevanja. Konačno, Opštinsko veće je dalo i pozitivnu ocenu na izmenu Plana poslovanja JKP “Ravno 2014“ za 2022 godinu.

Potvrdu Opštinskog veća dobili su i Izveštaj o radu Turističke agencije i  izmenjeni finansijski planovi OŠ “Đura Jakšić“, PU“Dečija radost“ i Tehničke škole. Redovni dnevni red zaključilo je formiranje Organizacionog odbora ovogodišnje Crevarijade, posle čega su se većnici pozitivno izjasnili i o dopunskoj tački današnje sednice –  predlogu Odluke o izradi  dodatnog dela tehničke dokumentacije za potrebe Opšte bolnice Ćuprija. Naime, zaključkom Vlade Republike Srbije Opštinska uprava opštine Ćuprija je zadužena za izradu tehničke dokumentacije za adaptaciju i rekonstrukciju Opšte bolnice Ćuprija, te je i ova tačka dobila „zeleno svetlo“ bez većničke rasprave.

Poslednje dve tačke bile posvećene kupovini nepokretnosti za potrebe saobraćajnice u industrijskoj zoni „Dobričevo“.

FOTO GALERIJA OVDE