ODRŽANA JE 67. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA - Ćuprija.net
22486
post-template-default,single,single-post,postid-22486,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

ODRŽANA JE 67. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

ODRŽANA JE 67. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Pred većnicima Opštine Ćuprija našao se dnevni red sa 9 tačaka koje su nakon razmatranja dobile neophodnu podršku i upućene odbornicima Skupštine Opštine na dalje postupanje.

Tako je među prvima, podršku većnika dobio predlog nacrta odluke o sprovođenju obaveza kojim se reguliše saradnja u eksploataciji i održavanju glavnog zajedničkog vodovoda u procesu snabdevanja vodom naseljenih mesta opština Paraćin i Ćuprija. Predsednik opštine Ćuprija je, kako je navedeno u obrazloženju predloga, oformio radno telo sa zadatkom da izvrši analizu izvedenih radova na glavnom zajedničkom vodovodu od izvorišta „Sveta Petka“  do rezervoara „Karađorđevo brdo“ u dužini od 9,7 km. Za sprovođenje planiranih aktivnosti Republika Srbija opredelila je sredstva u visini od 3.450.000 evra a Ugovorom o prihvatanju obaveza  opštine Ćuprija,  u skladu sa procentom  vode koju dobija sa ovog izvorišta (40%),  je nešto više od 414 hiljada evra koje će moći da izmiri kroz 21 ratu i grejs period od pet godina. Veći deo troškova snosiće država.

Opština Ćuprija posebnu brigu vodi o sprovođenju poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja pa je tako za 2022. godini opredeljen iznos nešto manji od 12 miliona dinara za realizaciju programa direktnih plaćanja, kreditne podrške, podsticaja mera ruralnog razvoja i posebne podsticaje.

Usvojen je i predlog pravilnika o sufinansiranju mera sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje se odnosi na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralu pripremu potrošnje tople vode. Domaćinstvima sa teritorije opštine Ćuprija koja se prijave i ispunjavaju uslove javnog poziva subvencionisaće se sredstva u visini do 50% od vrednosti ukupne investicije. Za sprovođenje mera energetske sanacije, na osnovu Zakona o energetskoj efikasnosti i racionanoj upotrebi energije, određeno je da se sredstva za sufinansiranje poslova u oblasti efikasnog korišćenja energije obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije i jedinice lokalne samouprave.

Finansijama iz budžeta Opštine Ćuprija biće sufinansirano 14 programa od javnog interesa koja realizuju udruženja na teritoriji opštine a koje je prethodno ocenjivala Komisija. Za realizaciju programa udruženja na teritoriji opštine Ćuprija opredeljeno je 3.110.211,00 dinara.

I naredna tačka dnevnog reda bila je posvećena udruženjima osnovanim na teritoriji opštine. Opštinsko veće raspisalo je Javni konkurs  za učešće opštine u sufinansiranju programa udruženja sredstvima iz budžeta opštine Ćuprija.  Sednicu Opštinskog veća  zatvorili su izmenjeni finansijski planovi Tehničke škole i biblioteke „Dušan Matić“.      

FOTO GALERIJA OVDE