POLAGANJEM VENACA OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM - Ćuprija.net
22386
post-template-default,single,single-post,postid-22386,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

POLAGANJEM VENACA OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

POLAGANJEM VENACA OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000. Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.

Vence su u Ćupriji na spomenicima koji se nalaze u centru grada položili predsednik opštine Jovica Antić, predstavnici Vojske Srbije i SUBNOR-a i Vitomir Matić, najstariji borac iz Ćuprije.

FOTO GALERIJA OVDE