NINOSLAV ERIĆ: URBANA REKONSTRUKCIJA ĆUPRIJE ČEKANA VEKOVIM - Ćuprija.net
22079
post-template-default,single,single-post,postid-22079,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

NINOSLAV ERIĆ: URBANA REKONSTRUKCIJA ĆUPRIJE ČEKANA VEKOVIM

NINOSLAV ERIĆ: URBANA REKONSTRUKCIJA ĆUPRIJE ČEKANA VEKOVIM

Od novije istorije Ćuprije, koju možemo da računamo od 1835. godine i kneza Miloša, Ćupričani čekaju na uređenje svoje varoši, kasnije i grada. Čini se da je došlo vreme da se bar dva veka istorije smesti u nešto više od dva kilometra.

Pre dvadesetak dana počela je ozbiljno i dugo planirana rekonstrukcija centra Ćuprije, što će u bliskoj perspektivi da omogući centralnom gradu srednjeg Pomoravlja da među prvima u Srbiji izmesti saobraćaj iz svog najužeg jezgra. Sa ukusom mešajući savremeno i rustično, tako će se ovaj „najveći mali grad u Srbiji“ – kako ga s pravom istoričari nazivaju – uskoro spojiti sa svojom bogatom prošlošću.

Upravo je to i bio naum Ninoslava Erića, predsednika Opštinskog odbora Srpske napredne stranke i kandidata za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije: da se ulicama, trgovima i spomen-obeležjima grada prikaže tok bogate istorije Ćuprije i da se i na arhitektonskom planu vežu prošlost, sadašnjost i budućnost jednog od najstarijih gradova u Srbiji. Naravno, sve to uz stalno podizanje kvaliteta života Ćupričana.

Uostalom, nemali broj evropskih gradova poput Soluna, Salcburga , Pečuja ili, recimo, portugalskog grada Evora, u samim svojim središtima ljubomorno čuvaju nasleđenu istorijsku baštinu. Ima li Ćuprija – koja pod sobom „krije“ impozantni rimski Horeum Margi – pravo da se ponaša drugačije?

Iskoračujući skoro hiljadu godina od rimskog doba, prisetićemo se i 1215. godine, kada se u prvom pisanom dokumentu pominje Ravno kao srpski grad. U proleće te 1215. upravo je u Ravnom, na mestu gde se sada nalazi Ćuprija, Stefan Prvovenčani „ugostio dvanaest dana ugarskog kralja Andriju“. Danas, 807 godina od tog susreta, počinje rekonstrukcija trga na uglu ulica Miodraga Novakovića, cara Lazara i Anđe Ranković – prostora koji će više nego opravdano nositi ime kralja Stefana Prvovenčanog.

„Započeli smo ozbiljne i dalekosežne radove na rekonstrukciji najužeg gradskog jezgra. Uskoro počinjemo i zamenu trotoara u Ulici cara Lazara. Ova urbana rekonstrukcija ubedljivo najstarijeg grada u Pomoravlju, sve ono što je najavljivano – postaje stvarnost“, izjavio je nedavno predsednik OO SNS Ninoslav Erić.

Uz već izgrađen spomenik knezu Lazaru, tako ćemo u Ćupriji, na samo dva kilometra, da imamo prikaz jedne nepatvorene istorije duge dve hiljade godina!

U ovom kapitalnom projektu integralne rekonstrukcije centra grada nije smelo da se ide ni korak manje nego što je planirano. Tako to treba da bude kad vraćate identitet zasnovan na činjenicama. A kad se vraćate sebi – Ćupričani to zasigurno znaju – put ka sjajnijoj budućnosti nema prepreka.