U NEDELJU 16. JANUARA JE REFERENDUM, GLASAČI IZ PRVE MESNE ZAJEDNICE GLASAJU U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD - Ćuprija.net
21622
post-template-default,single,single-post,postid-21622,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

U NEDELJU 16. JANUARA JE REFERENDUM, GLASAČI IZ PRVE MESNE ZAJEDNICE GLASAJU U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD

U NEDELJU 16. JANUARA JE REFERENDUM, GLASAČI IZ PRVE MESNE ZAJEDNICE GLASAJU U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD

„Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“, pitanje je na koje će građani Srbije odgovarati sa “da” ili “’ne” na referendumu 16. januara 2022. godine.

Ustav se menja u oblasti pravosuđa da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u ovom procesu. Njih više neće birati Skupština Srbije već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca. Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca su nezavisni organi koji obezbeđuju i garantuju nezavisnost pravosuđa. Sa izmenama Ustava članovi ovih saveta biće ponovo birani po novoj proceduri.

Izborna komisija opštine Ćuprija donela je Rešenje o određivanju glasačkih mesta na teritoriji opštine, kojih ima ukupno trideset. Jedina izmena u odnosu na glasačka mesta koja su ranijih godina određivana za održavanje izbora tiče se zgrade Prve mesne zajednice, pa će tako svi oni građani koji su do sada tamo odlazili na glasanje, zbog renoviranja ovog objekta na referendum izaći na glasačkom mestu u Centru za socijalni rad.

Ovog puta za uspeh referenduma nije potreban cenzus izašlih od 50 odsto građana, plus jedan, već će se odluka doneti većinom glasova izašlih.