NA BARALJEFU U ĆUPRIJI OBELEŽENA JE 80. GODIŠNJICA OD PRVOG MASOVNOG STRELJANA - Ćuprija.net
20968
post-template-default,single,single-post,postid-20968,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

NA BARALJEFU U ĆUPRIJI OBELEŽENA JE 80. GODIŠNJICA OD PRVOG MASOVNOG STRELJANA

NA BARALJEFU U ĆUPRIJI OBELEŽENA JE 80. GODIŠNJICA OD PRVOG MASOVNOG STRELJANA

Na spomen obeležju rodoljubima, partizanima, borcima „Ćuprijsko – paraćinske“ čete, streljanim 26.09.1941. godine, članovi udruženja boraca svih ratova i njihovih potomaka i predstavnici lokalne samouprave položili su cveće i minitom ćutanja odali poštu.

Nakon polaganja venaca, predstavnici SUBNOR-a su sve prisutne pozvali u svoje prostorije  da evociraju uspomene na stradale.

Na današnji dan streljano je 35 boraca ustanika, rodoljuba, radnika i revolucionara, zarobljenih od fašističkog nemačkog okupatora. Od streljanih ustanika njih petoro je odvojeno i obešeno na stubove mosta na Ravanici.

Pre streljanja nemački okupatori su prisilno dovodili građane da prisustvuju streljanju a posle svega što se desilo kod naroda i stanovnika nastao je muk, bol i veliki strah, uvedeno je ograničeno kretanje i lokalna hapšenja.

FOTO GALERIJA OVDE