DANAS JE DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE   - Ćuprija.net
20871
post-template-default,single,single-post,postid-20871,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

DANAS JE DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE  

DANAS JE DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE  

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta a se praznuje se od 2020. godine.

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i Srpske u javnost je izneta nakon sastanka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine.

Vlada Republike Srpske usvojila je na sednici održanoj 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, čime je ovaj praznik ozvaničen u Srpskoj. Dan kasnije, 11. septembra, Vlada Republike Srbije takođe je donela zaključak na osnovu kojeg se ovaj praznik zvanično proslavlja i na teritoriji Srbije.

Cilj uspostavljanja praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

U Ćupriji su zastave istaknute na državnim ustanovama, zgradama javnih preduzeća, školama, zgradi Opšte bolnice, zgradi Zavoda za zaštitu javnog zdravlja “Pomoravlje”, zgradi Biblioteke i drugim objektima, dužinom glavne ulice i mestima koja su predviđena za njeno isticanje. Tokom dana obeležavanja praznika, slika državne zastave biće prikazivana na video panelu u centru Ćuprije a svetla na mostu preko Velike Morave osvetljavaće most u crvenoj, plavoj i beloj boji.

FOTO GALERIJA OVDE