DANAS JE TREĆE OBRETENJE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA - Ćuprija.net
20145
post-template-default,single,single-post,postid-20145,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

DANAS JE TREĆE OBRETENJE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA

DANAS JE TREĆE OBRETENJE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Praznik je posvećen danu kada je glava Svetog Jovana Krstitelja nađena, a zatim ponovo zakopana u zemlju. Vernici ovaj praznik nazivaju Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja obeležava se 25. maja po crkvenom, a 7. juna po gregorijanskom kalendaru.

Kako nam govori narodno predanje, na današnji dan nebo se otvara i duše umrlih odlaze u na večni počinak u raj. A kada padne veče, pogledajte u nebo i tačno u ponoć zamisliti tri želje i one će se ostvariti u budućnosti, glasi verovanje. Naročito je rasprostranjeno verovanje da se na ovaj praznik ne diraju noževi, niti drugi oštri predmeti kako se ne bi povređivale rane nevino stradalog svetitelja.

Časna glava Svetog Jovana Krstitelja bila je pre mnogo godina sakrivena na sveštenom mestu. Po ukazanju jednom svešteniku, pronađena je u srebrnom kivotu.