SUTRA JE DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE I SRETENJE - Ćuprija.net
19301
post-template-default,single,single-post,postid-19301,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

SUTRA JE DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE I SRETENJE

SUTRA JE DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE I SRETENJE

Srbija u ponedeljak 15. i utorak 16. februara, obeležava dan državnosti i verski praznik Sretenje.
Sretenje, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije.

Ovaj datum je jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Prvog srpskog ustanka.

Ovaj državni praznik obeležava se neradno, pa će većina zaposlenih odmarati u ponedeljak i utorak. Prvi radni dan nakon praznika je sreda 17. februar.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. Stoga je Skupština Srbije 10. jula 2001. godine odlučila da Sretenje bude Dan državnosti.
U narodu se verovalo da na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće. Obično se kaže da ako je na Sretenje oblačno – onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit.

Po crkvenoj doktrini, na Sretenje je Bogorodica, četrdesetog dana od rođenja Isusa Hrista, otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona koji je u malom Isusu prepoznao Spasitelja. Taj susret malog Isusa i pravednog starca je hrišćanski praznik – Sretenje Gospodnje. Praznik Sretenje proslavlja se od 541. godine.