OBELEŽEN DAN OSLOSLOBOĐENJA ĆUPRIJE U PRVOM SVETSKOM RATU - Ćuprija.net
18688
post-template-default,single,single-post,postid-18688,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

OBELEŽEN DAN OSLOSLOBOĐENJA ĆUPRIJE U PRVOM SVETSKOM RATU

OBELEŽEN DAN OSLOSLOBOĐENJA ĆUPRIJE U PRVOM SVETSKOM RATU

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, obeležene su 102 godine od oslobođenja Ćuprije u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili predstavnici Vojske, zamenik predsednika opštine Ćuprija Vladimir Vasiljević i predstavnici SUBNOR-a.

U velikom jurišu srpskih vojnika posle 40 dana od proboja Solunskog fronta, oslobođeni su istovremeno Ćuprija i Jagodina a 25. oktobar ubeležen je i kao dan velike pobede Srpske vojske gde se videla velika efikasnost vojske i želja da se oslobodi otadžbina

Ispred Ustanove kulture Ćuprija prisutnima se obratio v.d. direktora Stefan Stamenković  i podsetio je da je Srbija, srazmerno broju stanovnika, u Prvom svetskom ratu podnela najveće žrtve.

“U Ćupriji i bližoj okolini, prema navodima Arčibalda Rajsa tokom celokupnog trajanja rata ubijeno je oko 200 ljudi, ali je broj stradalih vojnika sa teritorije ćuprijske opštine daleko veći. Neki su kosti ostavili na Ceru, neki na Kolubari i Drini, Kajmakčalanu i Bitolju, mnogi u albanskim gudurama i na Krfu a neki na povratku kući. Imena 216 ćuprijskih palih ratnika koja se nalaze na spomeniku palim ratnicima u Prvom svetskom ratu podsećaju nas na obavezu da njihova besmrtna dela slavimo i nikada ne zaboravimo.”

Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Crkve Svetog Đorđa iz Ćuprije.

FOTO GALERIJA OVDE