POČINJU 39.MATIĆEVI DANI - Ćuprija.net
18374
post-template-default,single,single-post,postid-18374,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

POČINJU 39.MATIĆEVI DANI

POČINJU 39.MATIĆEVI DANI

Kako su saopštili organizatori, manifestacija, koja se održava 39. put, trajaće do 13. septembra.

Nakon svečanog otvaranja sledi predavanje na temu „Supruga, muza, umetnica: žena u beogradskom nadrealizmu“, a predavač će biti profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Milanka Todić.

U sklopu manifestacije, u četvrtak će u osnovnim školama biti organizovan jedan čas srpskog jezika i književnosti posvećen Dušanu Matiću pod nazivom „Dušan Matić školama u pohode – u slavu poezije i Dušana Matića“.

U letnjoj čitaonici biblioteke biće održan kviz „Šta znaš o Matiću?“ u kome je najavljeno učešće učenika viših razreda osnovnih škola, nakon čega će biti prikazan film za učenike osnovnih škola „Matić i ja“.

U petak, 11. septembra, na trgu u centru Ćuprije biće organizovan performans „Ja, Dušan Matić“, koji predviđa druženje građana sa glumcem koji tumači lik Dušana Matića.

Organizatori su najavili da će u petak upis u biblioteku biti o promotivnoj članarini od 300 dinara.

U letnjoj čitaonici biblioteke održaće se predavanje na temu“ Legat Dušana Matića – naše kulturno blago“.

U subotu 12. septembra u biblioteci predviđen je poetski susret „Teku reke“, na kome je planirano učešće članova Književnog kluba „Dušan Matić“ iz Ćuprije i pesnika iz drugih gradova Srbije.

U nedelju 13. septembra u biblioteci, nakon naučnog skupa o životu i stvaralaštvu Dušana Matića na temu „Uvek prisutni Matić“, biće organizovana dodela književne nagrade „Matićev šal“ za 2020. godinu najboljem mladom pesniku do 27 godina života, za prvu knjigu pesama koja je objavljena u prethodnih godinu dana.

U Muzeju „Horeum Margi – Ravno“ biće organizovana izložba „Matiću u čast“,na kojoj će biti izložena umetnička dela nastala po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića, koji su prispeli na konkurs „Matiću u čast“.

Manifestacija „Matićevi dani“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija, a organizator je Narodna biblioteka „Dušan Matić“