SAOPŠTENJE ZA JAVNOST OO SNS U ĆUPRIJI - Ćuprija.net
17816
post-template-default,single,single-post,postid-17816,single-format-standard,bridge-core-2.1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST OO SNS U ĆUPRIJI

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST OO SNS U ĆUPRIJI

OO SNS u Ćupriji najoštrije osuđuje napade zasnovane na lažima i klevetama OO Jedinstvene Srbije u Ćupriji, odnosno Siniše Jankovića.
Siniša Janković raznim neosnovanim izmišljotinama konstantno, na društvenim mrežama, pokušava da uruši ugled i umanji rezultate rada lokalne samouprave, koji su vidljivi na svakom koraku.

Pitamo se po čijem nalogu gospodin Janković to radi? Po čijoj direktivi on konstantno umanjuje ugled Ćuprije i Ćupričana, a veliča Jagodinu i radi u njihovom interesu?
Naravno, sve se to radi po direktivi Dragana Markovića Palme, koji nikada ne može da oprosti Ćupričanima što su mu rekli NE i da ne žele da se Ćuprija pretvori u jagodinsku mesnu zajednicu. Videli su i Ćupričani i Ćuprija kako je to izgledalo kada nam je Palma postavljao svoje podanike za predsednike lokalne samouprave, u periodu od 2008-2013. godine.

Pet godina je razvoj Ćuprije bio talac političkih trgovina i raznih ustupaka Jagodini, kako bi se dobile mrvice za našu decu i nas. Sećate li se, dragi Ćupričani, nekog kapitalnog projekta iz tog perioda? Naravno da ne! Nije se ni smelo aplicirati za razne projekte kod republičkh institucija, jer je kvota za Pomoravlje morala u skoro 90% da ide Jagodini.
Nama je tada Palma na mesto predsednika postavio penzionera Borivoja Kalabu, da aminuje sve direktive iz Jagodine.

Setite se, dragi Ćupričani, da je Ćuprija u bivšoj Jugoslaviji bila jedna od retkih opština koja je imala gradski bazen. Pokrenuti projekat rekonstrukcije gradskog bazena morao je na svaki način da se opstruira, jer se to kosilo sa Palminim planovima o izgradnji akva parka. Morala su naša deca da idu u Jagodinu na bazen, da se tamo troše pare. Da ne pričamo o cenama karata i prevoza do Jagodine. Ćuprija je jednom i zauvek rekla NE Palmi! Naša deca i mi danas imamo jedan od najlepših bazena u Srbiji.

Naravno, Palma je vrebao sve resurse u Ćupriji tako da je na sva slobodna radna mesta u republičkim institucijama, Elektrodistribuciji, bolnici, Fondu PIO, pošti, školama itd… počeo da dovodi ljude sa strane, to jest, iz Jagodine.
Mi nemamo ništa protiv Jagodinaca, ali šta je sa Ćupričanima i našom decom?
Prekinuta je ta loša praksa. I naša deca imaju pravo da rade!

Konstantno je Palma sa svojim ljudima u Ćupriji, Kalabom, Jankovićem i sličnima, urušavao ugled istitucija, počev od bolnice, preko suda, poreske uprave, kako bi deo tih institucija izmestio u Jagodinu. Nažalost, kod nekih institucija mu je to pošlo za rukom, ali smo neke uspeli da zadržimo. Tako se ovih dana radi rekostrukcija zgrade Fonda PIO. Ćuprija će dobiti jedan lep i funkcionalni objekat u centru grada, a time, i garanciju da će ova republička institucija ostati u Ćupriji.

Svedoci, smo ovih dana, da je dobijena građevinska dozvola za novu zgradu internističkog bloka u Opštoj bolnici u Ćupriji. U nju će narednih godina biti uložena velika finansijska sredstva za rekonstrukciju, izgradnju i nabavku najsavremenije opreme.

Setite se, dragi Ćupričani, kako nam je nametnut ugovor sa firmom PWW? Bez odluke Skupštine opštine, tadašnji predsednik opštine, po nalogu Palme, sklapa ugovor sa PWW i rokom važenja od 25 godina. Kao prva posledica toga su višetruko uvećani računi za iznošenje smeća građanima i privredi.

Ovakav ugovor imao je za posledicu dalje urušavanje JKP “Usluga”, jer su im uzeta sredstva za rad (kamioni, građevinske mašine…) i ustupljena privatnoj kompaniji PWW, a radnici “Usluge” ostavljeni su na milost i nemilost.
Zašto su nam uništili Javna komunalna preduzeća? Nisu plaćali poreze i doprinose za radnike, nisu plaćali struju, nisu plaćali obaveze dobavljačima. Moralo je preko 90 miliona dinara raznoraznih njihovih obaveza i kamata da se plati kako bi se krenulo od nule.

Setite se, Ćupričani, da su nam dovodili radnike JKP “ Standard” iz Jagodine, da nam kose i čiste grad, kako bi se posle Jagodini plaćali računi za te usluge. Šta je bilo sa našim JKP “Usluga” i sa njihovim radnicima? Šta je bilo sa decom tih radnika? Da li su oni imali pravo da rade i da zarade za svoju decu?

Šta je sa seoskim Mesnim zajednicama? Zašto su nam sve seoske mesne zajednice bile u blokadi 2013. godine? Nagomilani dug po raznim osnovama bio je oko 45 miliona dinara. Jel to domaćinsko poslovanje? Jel to briga za našeg seljaka, za našu decu na selu?

Sve seoske mesne zajednice su razblokirane i svi nasleđeni dugovi su vraćeni i konstantno se radi u svakoj od njih.

Setite se, Ćupričani, šta je sa dugovanjem za potrošnju električne energije za Javnu rasvetu! Računi nisu plaćani, tako da su dugovanja sa kamatom bila preko 70 miliona dinara. Jel to domaćinsko poslovanje? Sve je nakon njih moralo da se vrati i plati.

Setite se, dragi Ćupričani, šta je sa Domom Zdravlja?
Kako su nam ostavili oko 120 neugovorenih radnika i obaveze sa kamatama koje prevazilaze 400 miliona dinara! Jel to domaćinsko poslovanje? To je uništavanje i primarne zdravstvene zaštite i daljeg ulaganja u ljude i opremu, a videli smo koliko nam je to potrebno za vreme pandemije koronavirusa, koja je zadesila celi svet. Sve to ima smisla iz njihovog ugla gledanja jer je osnovni cilj bio degradirati sve institucije u Ćupriji i usmeriti i građane i privredu ka Jagodini, da se njima puni budžet.

Setite se, dragi Ćupričani, šta je bilo sa privredom Ćuprije u to vreme? Od „Kompresora“ koga su razvlačili za sekundarne sirovine, od zapuštenih zgrada i hala bivše štamparije AD „Mladost“, „Ingrapa“, preko industrijske zone koja je bila gradska deponija. Zašto u to vreme neko nije mislio na industriju? Zašto nam niko nije ostavio dva ara industrijske zone?

Danas Ćuprija ima industrijsku zonu „Minel“ od preko 16 hektara, ima izgrađenu fabriku auto delova „Feka Automotive“, ima dva investitora koja su kupila zemlju i u toku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju pogona.

Danas je opština Ćuprija vlasnik i upravne zgrade i dve hale u okviru bivše štamparije AD „Mladost“, koje se uveliko renoviraju i pune mašinama. Danas Ćuprija misli na svoju budućnost i na svoju decu, jer se na vreme rade planovi i projekti za novu industrijsku zonu u Dobričevu.

A, ko je Siniša Janković, novi-stari Palmin adut za Ćupriju? To je, kako su ga radnici nazvali u jednom članku za Večernje novosti, “poslednji grobar” Fabrike šećera “Šelk 911”. Siniša je svoju karijeru neslavno krunisao kao jedan od poslednjih direktora Fabrike šećera, koja je bila ponos celog Pomoravlja.

Sećaju se Ćupričani, i radnici šećerane, kako su im deca u tom periodu bila gladna. Kada su primali po 200-300 dinara mesečno. Mnogima su tada isekli struju, mnogi oboleli nisu imali para ni za hranu, ni za lekove, ni za preglede. U to vreme su protiv Siniše pokrenute optužnice za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu u privredi i za nesavestan rad u privrednom poslovanju…

Palmina „koalicija“ koja na predstojeće lokalne izbore izlazi pod rednim brojem 3 (tri) je grupa ljudi spojena rodbinskim vezama, ali i političkom prošlošću, s ciljem uništenja Ćuprije u korist Jagodine!

Glavna vedeta te koalicije je Siniša Janković, koji je i svoju sestru i svog sestrića uvrstio na listu kandidata, a koju Ćupričani iz podsmeha nazivaju PORODIČNA LISTA! Pored njih, tu su i članovi porodica Marić, Nešić…….Ćupričani su odavno prozreli njihove namere i više im ne veruju. To će se desiti i na izborima 21. juna!

Dragi Ćupričani, jednom smo rekli veliko NE ovoj koaliciji! Krenuli smo najpre da vraćamo sve njihove dugove, stabilizovali smo preduzeća i dalje koračamo velikim koracima napred.

Danas je Ćuprija respektabilna opština koja plaća sve svoje obaveze na vreme, koja misli na svoju decu, rekonstruiše i gradi škole, bazene, stadion, parkove, puteve i ulice. Danas Ćuprija ostvaruje svoje snove i ne zavisi od ničije milostinje. Ne želimo da o našoj sudbini odlučuju istrošeni penzionisani „političari“ i „privrednici“ bez vizija i ideja! Opet ćemo reći NE tom poremećenom sistemu vrednosti! Naš je zadatak da svojom snagom, svojom energijom i sa svojom decom, stvorimo sopstveni put ka kvalitetnijem i lepšem životu.

Niko ne voli Ćupriju više od nas samih! Ovde živimo i ovde nam odrastaju i školuju se deca. Tako će i biti!

U Ćupriji, jun 2020.godine
OPŠTINSKI ODBOR SRPSKE NAPREDNE STRANKE